Cestovanie

VIA SLOVAKIA: Za tri mesiace chcú prejsť peši okolo hraníc Slovenska

"Traja priatelia objavujú zaujímavé neprebádané miesta na najdlhšej turistickej trase na Slovensku. Peši idú už 60 dní."

TASR, 31. mája 2022 12:12
Via Slovakia, trasa pozdĺž hraníc Slovenska meria viac než 1800 km. Na snímke jeden z trojice priateľov Slavomír Duchovič. Foto: FB Via Slovankia

Z námestia pred Bratislavským hradom vyrazili na začiatku apríla. Do konca júna by sa tam chceli vrátiť a ukončiť tak najdlhšiu pešiu túru okolo Slovenska. Turistická trasa pozdĺž našich hraníc meria vyše 1800 kilometrov. Traja priatelia a nadšení turisti Slavo, Sami a Gregor ju však najprv museli naplánovať a vytýčiť. Pred nimi sa to takýto prechod ešte nikto nepokúsil.
Pohľad na Vysoké Tatry zo severovýchodných hraníc Slovenska. Foto: FB Via Slovankia

Na chrbtoch si nesú po 9 kíl základnej výbavy. Spia väčšinou pod prístreškom, v altánku, či v útulniach, na rozkladanie stanu im väčšinou nezostáva po náročných dňoch plných kilometrov a zážitkov veľa síl. Stravu riešia za pochodu, doslova. Často ich pohostia a ubytujú "fanúšikovia" po ceste. Za dva mesiace na ceste prešli na vlastných nohách povodie Dunaja, zastavili sa v malebných dedinkách na juhu Slovenska, spoznali Tokajskú oblasť, aj nádherné Poloniny. Boli na troch trojmedziach - miestach, kde sa hranice Slovenska stretávajú s ďalšími dvomi krajinami - v Čunove (Slovensko, Maďarsko, Rakúsko), na rieke Tisa (Slovensko, Maďarsko, Ukrajina) a na vrchu Kamenec (Slovensko, Poľsko, Ukrajina).
Juh Slovenska. Na snímke múzeum v obci Veľká Čajomila v okrese Veľký Krtíš. Foto: FB Via Slovankia

Po niekoľkodňovom oddychu vo Vysokých Tatrách sa včera vydali ďalej na západ po severnej hranici Slovenska. Svojim fanúšikom a sledovateľom sa pravidelne hlásia vo videách a množstvom krásnych fotografií na sociálnych sieťach. Cieľ ich cesty nie je len osobný. Počas troch mesiacov aj vďaka nim spoznávame odľahlé, no jedinečné a neprebádané miesta na Slovensku, no aj príbehy ľudí, miest a mnohé historické súvislosti a udalosti, ktoré sa k nim viažu.
Pred Zamkovského chatou vo Vysokých Tatrách. Foto: FB Via Slovankia

Komentáre