Cestovanie

V Chalmovej otvorili nový lesnícky náučný chodník

"Úlohou chodníka je priblížiť verejnosti prírodnú lokalitu a jedinečnosť tunajších lesostepných spoločenstiev, ako aj históriu Chalmovej a jej okolia."

TASR, 22. mája 2018 8:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/Branislav Račko
Nový lesnícky náučný chodník v Bystričanoch v okrese Prievidza, ktorý slávnostne sprístupnili v sobotu dopoludnia, spája miestnu časť Chalmová a neďaleký vrch Malý Ľubín. Jeho úlohou je priblížiť verejnosti prírodnú lokalitu a jedinečnosť tunajších lesostepných spoločenstiev, ako aj históriu Chalmovej a jej okolia.

Ako TASR informoval riaditeľ Odštepného závodu Prievidza štátneho podniku Lesy SR Tibor Jančok, chodník vybudovali v spolupráci s obcou Bystričany a Loveckým spolkom Ľubín. Trasu náučného chodníka lemujú panely týkajúce sa problematiky trvalo udržateľného obhospodarovania lesov, ochrany prírody, poľovníctva. Návštevníci sa taktiež budú môcť oboznámiť s drevinami vyskytujúcimi sa v tejto lokalite.

„Lesy SR budujú lesnícke náučné chodníky s cieľom informovať verejnosť o cieľoch a náplni činnosti štátneho podniku, o zaujímavých prírodných lokalitách nachádzajúcich sa v ich správe formou aktívnej účasti návštevníkov priamo v teréne. Budovanie lesníckych náučných chodníkov je súčasťou aktivít lesnej pedagogiky,“ priblížil Jančok.

Slávnostné otvorenie sprevádzalo vystúpenie Detskej ľudovej hudby spod Rokoša. Organizátori podujatia pripravili v sobotu dopoludnia i prechod chodníkom na vrch Malý Ľubín. "Popoludní sa uskutoční slávnostná bohoslužba spojená s požehnaním neďalekej kaplnky sv. Huberta na lúke pod Ľubínom,“ dodal riaditeľ odštepného závodu.

Komentáre