Cestovanie

#SledujemeKvitnutie

"Národný Trust n.o. (ďalej NT) sa pripája k medzinárodnej iniciatíve britského Národného Trustu #BlossomWatch."

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 20. apríla 2020 15:56
Foto: Národný Trust n.o.
Národný Trust n.o. (ďalej NT) sa pripája k medzinárodnej iniciatíve britského Národného Trustu #BlossomWatch a týmto vyzývame ľudí na Slovensku, aby spoločne oslávili čas kvitnutia našich stromov – napodobňujúc Hanami – starodávnu japonskú tradíciu pozorovania a oslavy kvitnutia stromov ako prvého signálu prichádzajúcej jari.

Kvitnutie a kvitnúce stromy v našej krajine sú jedným z kľúčových momentov odohrávajúcich sa v našom prírodnom prostredí, ktorý môže povzdvihnúť náladu v týchto neistých časoch a umožňuje ľuďom spoločne osláviť prírodu a jej silu.

Aj v dnešných dňoch, kedy ľudia nemôžu cestovať či tráviť svoj čas vonku, v našich záhradách, parkoch či na uliciach nádherne kvitnú stromy. Počas nasledujúcich troch mesiacov máme možnosť sledovať kvitnutie rôznych druhov stromov po celom Slovensku. Postupne z južného až na severné Slovensko nám v týchto dňoch rozkvitajú ovocné stromy čerešní, jabloní, hrušiek, sliviek a iných druhov stromov.

Preto vyzývame tých, ktorí budú mať šťastie zhliadnuť na vlastné oči toto úžasné divadlo kvitnutia, aby sa o obrázky z nich podelili s tými, ktorí v týchto dňoch toto šťastie nemajú. Prostredníctvom sociálnych médií môžu ľudia zideľať obrázky kvitnutia našich stromov, kríkov, kvetín používajúc #SledujemeKvitnutie #BlossomWatch. K obrázkom je dobré uviesť aj miesto fotenia..
Našim cieľom je priniesť radosť z tohtoročnej sezóny kvitnutia každému.

Touto aktivitou chceme aj na Slovensku prispieť k medzinárodnej kampani a zahájiť novú slovenskú tradíciu #SledujemeKvitnutie.

Hanami je veľkou udalosťou v Japonskom kalendári, ktorá je spojená s oslavou príchodu jari a je podobná s našou Veľkou nocou. Hlavná pozornosť sa venuje kvitnúcim čerešňovým stromom - Sakurám, ktoré kvitnú koncom marca až začiatkom apríla. Úspech kvitnutia a následného plodenia stromov vo veľkom závisí od počasia, ktoré v budúcich rokoch bude ovplyvnené aj globálnym otepľovaním.

Táto iniciatíva vychádza okrem iného aj zo správy britského Národného Trustu „Všímame si prírodu“, ktorá bola vydaná minulý mesiac, a ktorá ukázala, že pokiaľ majú ľudia urobiť pre prírodu viac, musia si k nej vytvoriť omnoho bližšie každodenné vzťahy. Cieľom iniciatívy je povzbudiť ľudí k aktívnejšiemu sledovaniu udalostí každoročného prírodného kalendára.

Komentáre