Cestovanie

Po mimoriadne teplom období na horách prišlo prudké ochladenie

"Na svahoch s trávnatým podkladom vo všetkých orientáciách hrozia aj kĺzavé lavíny."

TASR, 2. apríla 2024 13:39
Na snímke pohľad na Kriváň. Foto: TASR - Erika Ďurčová
Žiar 2. apríla (TASR) - Vo Vysokých, Západných a Nízkych Tatrách je na utorok vyhlásené mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Po mimoriadne teplom období prišlo prudké ochladenie spojené s výdatnými zrážkami, nad 1200 metrov snehovými. Informoval o tom Pavel Krajčí zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS).

"Napadnúť môže do 20 centimetrov nového snehu. Nebezpečné bude hlavne rozhranie nového a starého snehu. Nebezpečenstvo hrozí najmä pri veľkom dodatočnom zaťažení," priblížil Krajčí. Na svahoch s trávnatým podkladom vo všetkých orientáciách hrozia aj kĺzavé lavíny. Tie môžu dosiahnuť veľké rozmery.

Snehová pokrývka bola v uplynulých dňoch v celom profile premočená, situácia sa podľa Krajčího však výrazne zmení. Podotkol, že výrazné ochladenie spôsobí stuhnutie zmrznutie povrchu snehu. V hlbších vrstvách ostane mokrý.

V Malej Fatre sa nachádzajú už iba snehové polia v najvyšších častiach pohoria, preto je tam vyhlásený iba prvý stupeň lavínového nebezpečenstva, ktorý predstavuje malú hrozbu. "Pribudnúť by tam malo iba do desať centimetrov nového snehu," dodal Krajčí.




Komentáre