Cestovanie

VIDEO: Pláž z filmu s Leonardom DiCapriom museli uzavrieť pre turistov

"Nad cestovným ruchom Thajci stratili kontrolu už pred desiatimi rokmi a teraz využijú štvormesačné obdobie monzúnov na to, aby bol tento raj naozaj nikým nedotknutý."

Tablet.TV/TASR, 8. júna 2018 9:00
Pláž Maya preslávil film "Pláž" s Leonardom DiCapriom z roku 2000. Foto: TASR/AP
Už roky sa milióny turistov pokúšajú navštíviť nedotknutý raj, ktorý preslávila filmová snímka Pláž s Leonardom DiCapriom v hlavnej úlohe. Dnes už svetoznáma Maya Beach, ktorej brehy obmýva Andamanské more, sa nachádza v Thajsku na súostroví Koh Phi Phi Islands. Thajské úrady najnovšie rozhodli, že na pláž štyri mesiace v roku nemôže vstúpiť jediný turista. Dôvodom mali byť obavy o zničenie pamiatky cestovateľmi z celého sveta. Začína sa tak prísna regulácia tamojšieho cestovného ruchu, informovala agentúra AP.

Preplnená turistami


To, že je na ostrove priveľa turistov, si všimli aj samotní dovolenkári. "Mám pocit, že je tu veľmi veľa ľudí. Je úplne prirodzené, že pláž chcú zatvoriť, aby ju ochránili. Turizmus je v tomto prípade neudržateľný. Toto miesto sa potrebuje zotaviť, aby mohlo slúžiť aj ďalším generáciám," uviedol čínsky turista.

Mayský záliv v Thajsku ich denne navštívi približne 4000. Mnohí z nich prichádzajú s rybárskymi člnmi, čím ničia koralové útesy a tiež ohrozujú život v mori. Nad cestovným ruchom Thajci stratili kontrolu už pred desiatimi rokmi a teraz využijú štvormesačné obdobie monzúnov na to, aby bol tento raj naozaj nikým nedotknutý.



Menia myslenie


"Nikoho neobviňujeme. V minulosti sme ale trochu pochybili, keď sme sa domnievali, že príjmy sú viac ako táto národná pamiatka. Teraz meníme naše myslenie. Aj obyvatelia už inak myslia, ako kedysi. Uvedomujeme si, že turisti sú pre nás veľmi dôležití, ale náš prírodný potenciál musíme zachovať a odovzdať aj ďalším generáciám," uviedol predstaviteľ Thajského výboru rozvoja životného prostredia Thon Thamrongnawasawat.

Thajská vláda by tiež chcela, aby denná návštevnosť zálivu klesla o polovicu. Krajina sa z roka na rok teší čoraz väčšej návštevnosti. Len vlani prišlo do Thajska 35 miliónov návštevníkov, čo je o 25 miliónov viac, než na začiatku milénia.

Komentáre