Cestovanie

Objavte kúzlo dámy na Seine

"Rozhodnite sa, či radšej uprednostníte múzeá, historické pamiatky, nákupy, sídliská alebo relax v kaviarni s jedinečnými kulinárskymi špecialitami."

Matej Šulc, 29. júla 2013 14:00
Institut de France. Foto: Webmagazin.sk/Matej Šulc
Je iba veľmi málo miest na svete, ktoré majú také unikátne genius loci ako Paríž. Nechajte sa unášať romantikou parížskych uličiek, vychutnávajte kultúrny odkaz minulosti našej civilizácie, alebo si užívajte plné dúšky pravého francúzskeho savoir vivre, umenia žiť.

Pre každého niečo


Paríž patrí už roky medzi najnavštevovanejšie turistické destinácie na svete a tomu sa prispôsobila aj štruktúra miestnej ekonomiky. Turistické atrakcie nájdete na každom rohu, ak teda nemáte neobmedzené množstvo času, na prehliadku mesta sa treba pripraviť a stanoviť si priority.

Les Invalides Foto: Webmagazin.sk/Matej Šulc
Rozhodnite sa, či radšej uprednostníte múzeá, historické pamiatky, nákupy, sídliská alebo relax v kaviarni s jedinečnými kulinárskymi špecialitami. Francúzska kuchyňa je totiž právom považovaná za jednu z najlepších kuchýň na svete. Každá kulinárska špecialita tu nielenže dobre chutí, ale pekne aj vyzerá. A na čo sa dobre pozerá, to sa dobre je.

Na čo nezabudnúť


Ak ste aj tým najzarytejším odporcom kultúrnych a historických odkazov našej minulosti, nemali by ste v Paríži vynechať návštevu aspoň jedného zo 134 múzeí. Najslávnejším a najväčším je bezpochyby slávny Louvre, kde sa nachádza najznámejší obraz sveta, Mona Lisa, no pre obrovský záujem je pred Louvrom často dlhý rad.

Notre Dame Foto: Webmagazin.sk/Matej Šulc
Ak radšej vymeníte čakanie pred Louvrom za posedenie pri kávičke na korze, stále máte možnosť navštíviť menej slávne múzeá. Osobne odporúčam napríklad etnografické múzeum, ktoré sa nachádza neďaleko ďalšej slávnej atrakcie, Eiffelovej veže.

Vzor turistického priemyslu


Snáď sa nenájde jediný európsky turista, ktorému by nič nehovorila Eiffelova veža. Najvyššia stavba svojej doby je jedinečným príkladom rozvoja turizmu. Dostať sa na prelome devätnásteho a dvadsiateho storočia do výšky 324 metrov nad Paríž, ktorého najvyšší vrch Montmartre má iba 130 metrov nad morom, muselo byť svetovým unikátom. A takým ostalo dodnes.

Stavba Eiffelovej veže, ktorá vyrástla z dôvodu spropagovania Svetovej výstavy v roku 1889, sa stala po technickej revolúcii symbolom nového vznikajúceho hospodárskeho odvetvia, turizmu. Dostať sa na takýto vysoký bod a vychutnávať si výhľad na Paríž bolo lákadlom, ktoré by si nemal nechať ujsť žiadny Francúz.

La Defense v pozadí Foto: Webmagazin.sk/Matej Šulc
Dodnes je po katedrále Notre-Dame a bazilike Sacre Cour najnavštevovanejšou atrakciou Paríža. Za takmer 150 rokov svojej existencie tak už niekoľkonásobne zarobila na svoju výstavbu len na vstupnom. A to samozrejme nerátame, koľko miliónov turistov prilákala za tie roky na ďalšie atrakcie.

Navštívte Afriku aj blšie trhy


Okrem histórie ale ponúka Paríž aj súčasnosť. Hľadať tu môžete zaujímavosti fungovania multikultúrnej spoločnosti, rozhodne stojí za to navštíviť arabskú či africkú štvrť a preniknúť pri ich gurmánskych špecialitách do iného sveta. Stačí vystúpiť z metra na stanici Barbés Rochechoart.



Milovníkom nakupovania odporúčam okrem vymetania klasických kamenných obchodov navštíviť aj parížske blšie trhy, kde určite nájdete niečo, čo vás zaujme. Sortiment je vskutku bohatý. Blšie trhy začínajú v piatok a končia po víkende, prípadne v pondelok dopoludnia. Najviac predávajúcich ale nájdete v stánkoch cez víkend. Najznámejší blšák je na Porte de Clignancourt v Saint Ouen.

Napriek tomu, že Saint Ouen vyzerá ako súčasť Paríža, je už samostatným mestom. Paríž je totiž iba stred veľkej parížskej aglomerácie, ktorá už tak zhustla, že jej hranice často nie sú viditeľné. Najznámejším príkladom je Versailles, kde nájdete palác a záhradu Kráľa Slnko, Ľudovíta XIV. Aj napriek tomu, že je samostatným mestom, z Parížom splýva v jedno.

Komentáre