Cestovanie

Nový náučný chodník v Kolárove predstaví lodný mlyn a jeho okolie

"Má osem informačných tabúľ v slovenskom, maďarskom a anglickom jazyku."

TASR, 6. apríla 2023 8:00
Na archívnej snímke plávajúci vodný mlyn v Kolárove. Foto: TASR/Henrich Mišovič


V Kolárove vznikol nový náučný chodník Lodný mlyn a jeho okolie. Má osem informačných tabúľ v slovenskom, maďarskom a anglickom jazyku. Návštevníkom poskytujú informácie o prírodno-kultúrnych hodnotách územia polostrova obmývaného riekami Malý Dunaj a Váh, informoval predseda Spolku Vodný mlyn Ľubomír Augustín, ktorý bol iniciátorom vzniku náučného chodníka. Ten oficiálne otvorili pre verejnosť v stredu.

Nenáročný chodník v celkovej dĺžke 1,8 kilometra predstavuje miestne zaujímavosti - mŕtve rameno Malého Dunaja, vodné ekosystémy stojacich vôd, Žabí hrad, sútok Malého Dunaja s Váhom, lužný les so zachovanými hlavovými vŕbami a samotnú národnú kultúrnu pamiatku Lodný mlyn. Jeho vybudovanie finančne podporila Stredoeurópska nadácia (CEF). Pre verejnosť ho oficiálne otvorili v stredu. "Náučný chodník bude novým impulzom pre ďalší rozvoj turistiky nielen v meste Kolárovo, ale i regiónu Žitného ostrova," povedal Augustín.
Vodný mlyn v Kolárove patrí k posledným plávajúcim vodným mlynom na Slovensku. Foto: TASR Henrich Mišovič

Lodné plávajúce mlyny na území Žitného ostrova využívali na mletie prúd vody. Ak bolo v rieke málo vody, mlyn mohol zaplávať do stredu toku, kde bol prúd dostatočný. Po druhej svetovej vojne sa plávajúce mlyny vytratili.

Mlyn v Kolárove je jedinou funkčnou replikou zo 70. rokov minulého storočia. Svoj základ má v lodnom mlyne z Radvane nad Dunajom, ktorý zhorel v roku 1945. Unikátna technická pamiatka lodného mlyna sa nachádza v lokalite polostrova, ohraničeného tokmi Malého Dunaja a Váhu z jednej strany a mŕtveho ramena Malého Dunaja zo strany druhej. Konštrukcie mlyna nesú dva veľké člny prepojené lávkami, medzi ktorými je mlynské koleso s lopatkami zachytávajúcimi čo najširší prúd vody. Prístup do objektu, ktorý dnes funguje ako múzeum vodného mlynárstva, zabezpečuje drevený krytý most.

Komentáre