Cestovanie

Nitrianska kalvária ponúka príjemnú prechádzku a atraktívny výhľad

"Krátka prechádzka je v zimnom období pohladením pre dušu. Hlavne, keď vykukne slnko a počasie nám navráva, že už-už príde jar. Vyberte sa s nami na nitriansku kalváriu. "

Katarína Bačová, 1. februára 2018 10:00
Posledným zastavením je Kaplnka Božieho hrobu na úplnom vrchole. Foto: TASR
Ľahký výstup a čarovný výhľad. To môžu návštevníci nájsť na nitrianskej kalvárii. Pripomenie sa im nielen biblické ukrižovanie Ježiša Krista, ale tiež krása mesta pod Zoborom. Napriek obľúbenosti miestnych obyvateľov je to stále miesto s duchom, odstrihnuté od rušného centra. Pravidelne sa tu schádzajú i pútnici.

Krížová cesta


Kalvária je jedným zo siedmich pahorkov, na ktorých sa rozprestiera mesto Nitra. Už z diaľky ju spoznáte podľa troch krížov a malej kaplnky na vrchole. Na kopci je dvanásť neorománskych kaplniek s reliéfmi zobrazujúcimi ukrižovanie Ježiša Krista. Posledným zastavením je Kaplnka Božieho hrobu na úplnom vrchole. Má šesťuholníkový pôdorys a vežu. Kedysi slúžila ako varta – vysunutá strážna veža Nitrianskeho hradu.

Pravidelne sa tu schádzajú i pútnici. Foto: TASR


Dychberúci výhľad


Atraktívna je však aj pre bežných návštevníkov. Kopec sa týči vo výške 213 metrov nad morom. Výstup je ľahký, pohodlne ho absolvujete aj s deťmi či domácimi miláčikmi. Už po niekoľkominútovom stúpaní môžete obdivovať panorámu mesta. Vrch Zobor, Nitriansky hrad, centrum mesta, piaristický kostol a ďalšie budete mať ako na dlani. Pozrieť sa môžete aj zblízka, hore je inštalovaný ďalekohľad pre turistov.

Už po niekoľkominútovom stúpaní môžete obdivovať panorámu mesta. Foto: TASR


Stena pre horolezcov


Na nitrianskej kalvárii sa stretávajú i horolezci. Na vápenatej stene si skúšajú svoje zručnosti na lezeckej súťaži Kalvária Cup. Deti sa zase tešia z tradičnej šarkaniády. Vápenatý vrch je tiež geologickým svedectvom a domovom pestrej vegetácie.

Na kopci je dvanásť neorománskych kaplniek. Foto: webmagazin.sk/Katarína Bačová


Misijné múzeum a kostol


Po výstupe sa nemusíte ponáhľať domov. V budove kláštora pod kalváriou sídli Misijné múzeum. Jeho expozíciu tvoria artefakty, ktoré priniesli z ciest po svete misionári. Nájdete tu expozíciu motýľov, zvieratá z rôznych kútov sveta, tradičné masky rôznych kmeňov či predmety dennej potreby.

Kostol Nanebovzatia Panny Márie, nachádzajúci sa hneď vedľa, sa po prvý raz spomína už v kódexe z 12. storočia. Ako uvádza stránka Mesta Nitra, „kostol postihli viaceré katastrofy (povstania, vojny ...) a veriaci ho vždy znovu postavili, stavebne upravili a zladili, takže dnes tu vidieť prvky gotiky, románskeho slohu i renesancie“. Ďalšou zastávkou veriacich môže byť Lurdská jaskyňa, ktorá sa však už nachádza nižšie, v obytnej časti - na Stračej ceste.

Kostol Nanebovzatia Panny Márie sa po prvý raz spomína už v kódexe z 12. storočia. Foto: TASR


Nitrianska kalvária je príjemným spojením duchovného a svetského zážitku. Právom sa radí medzi dominanty Nitry, preto by ste ju určite mali navštíviť.

Komentáre