Cestovanie

Na Skalke chcú lyžiarske vleky spustiť 31. decembra, Krahule neotvoria

"Podľa informácií na webe strediska by v prevádzke mali byť lanovka i detské vleky. Odberové miesto na bezplatné testovanie na nový koronavírus však nevznikne."

TASR/Webmagazin.sk, 30. decembra 2020 14:30
V prípade priaznivých snehových podmienok ponúka stredisko Skalka pri Kremnici kilometre upravených bežeckých tratí. Foto: TASR Lenka Krošláková

Lyžiarske stredisko na Skalke plánuje odštartovať tohtoročnú zimnú sezónu v posledný deň roka, odberové miesto na bezplatné testovanie na nový koronavírus však nevznikne. Na Krahuliach, naopak, so spustením vlekov zatiaľ nepočítajú, ako pre TASR potvrdil prevádzkovateľ strediska Vladimír Urblík, ekonomicky by to bolo obrovské riziko.

„Momentálne pre situáciu s pandémiou nového koronavírusu neplánujeme otvoriť. Zasneženie zjazdovky stojí 10.000 eur, náklady na naštartovanie strediska sú veľmi veľké,“ uviedol Urblík. Tvrdí, že ide o obrovské ekonomické riziko, situácia s pandémiou aj pravidlá pre lyžiarske strediská sa môžu zo dňa na deň meniť. Finančnú pomoc od štátu považuje za minimálnu a dlhú, pričom nezohľadňuje náklady, ktoré stredisko na prevádzku má.

„Uvidíme, ako sa to vyvinie. Ak uvidím, že sa situácia s pandémiou zlepšuje, potom by som možno zariskoval,“ vysvetlil Urblík. Obavy má napríklad z toho, že po investícii na otvorenie strediska sa pozitívny prípad ochorenia COVID-19 objaví medzi zamestnancami a stredisko sa bude musieť opäť uzatvoriť. „Nemám dve alebo tri zmeny pripravené, aby mohla ísť jedna do karantény a nahradiť ju druhá,“ poznamenal Urblík.

Lyžiarska sezóna v Kremnických vrchoch by však v závere roka mala odštartovať na Skalke. „Plánujeme a robíme všetko pre to, aby sme mohli 31. decembra otvoriť,“ potvrdil pre TASR manažér strediska Skalka arena Peter Hyža. Podľa informácií na webe strediska by v prevádzke mali byť lanovka i detské vleky. Odberové miesto na testovanie však nakoniec v stredisku nevznikne, o jeho zriadení podľa Hyžu uvažuje samospráva Kremnice.

Komentáre