Cestovanie

Máte rešpekt pred lietaním? Upokojí vás sedemhodinový dokument

"Nepustia vás nepokoj a napätie pri lietaní k spánku? Ak budete už toto leto cestovať s najväčšou britskou leteckou spoločnosťou, pokoj na duši vám údajne privodí sedemhodinový monotónny "film"."

Romana Juhásová, 1. júla 2014 12:00
Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš


Sedemhodinová cesta vlakom do Osla. Obsahom snímky nie je nič viac a nič menej, ako názov napovedá. V Nórsku objavený a mimoriadne obľúbený žáner pomalej televízie svojou nudnou povahou paradoxne zaujal aj Richarda D´Cruz z anglickej aerolinky, ktorý má na starosti zábavu pasažierov na palube.

Spoločnosť si uvedomuje náročnosť diaľkových letov, ktoré si nie každý vychutnáva. Pre skrátenie chvíle slúži široká ponuka noviniek z filmového plátna, hry či hudba. Britská spoločnosť však ponúka alternatívu, zameranú na cestujúcich, ktorí skôr ako napínavé trháky dvíhajúce tlak volia relax a v ideálnom prípade sladký pokojný spánok. Sedemhodinová snímka, natočená kamerou umiestnenou na lokomotíve na trase Bergen – Oslo, podľa spoločnosti ukľudní a zhypnotizuje spoľahlivejšie ako kúzelník. Na palubné obrazovky sa tak dostanú nádherné scenérie nórskej krajiny, ktoré pôsobia príjemne meditačne.



"Sme si vedomí toho, že cestovanie na diaľkových letoch môže byť pre človeka únavné. Práve preto neustále inovujeme možnosti zábavy, ktorými si môžu naši zákazníci krátiť čas v lietadle," odôvodnil rozhodnutie spoločnosti šéf slovenského, českého a poľského zastúpenia Petr Duchek. Pojem zábava je v tomto prípade paradoxný, kým väčšina televíznych programov zastáva hodnoty ako zisk a pobavenie diváka, pomalá televízia sa zameriava na podrobnú dokumentáciu každodenných aktivít. Čím monotónnejšie a nezaujímavejšie, tým lepšie.

Spomínaný sedemhodinový záznam cesty vlakom premietala nórska televízna stanica NRK a pozrelo si ho až milión divákov. V minulosti vysielala nórska televízia napríklad osemhodinový pohľad na horiaci krb či osemnásťhodinové tiahnutie lososov hore prúdom.

Ak pasažieri nápad ocenia, britská prepravná spoločnosť je pripravená zaradiť do programovej ponuky ďalšie podobné videá. Mohlo by ísť o pletenie svetra, prechádzku v parku či kŕmenie vtáctva. Sledovať v lietadle cestu vlakom a pletenie, len aby sa z toho pasažieri už úplne nepoplietli.

Komentáre