Cestovanie

Jaskyne sú opäť otvorené, počítať treba s obmedzeniami

"Pri návšteve jaskyne bude potrebné sa preukazovať negatívnym testom či mať na tvári rúško. "

TASR, 14. mája 2021 17:24
Ilustračná snímka Foto: TASR/Dušan Hein
Bratislava 14. mája (TASR) - Pre návštevníkov sa vďaka zlepšujúcej sa pandemickej situácii opäť otvárajú sprístupnené jaskyne. Pri návšteve jaskyne bude potrebné sa preukazovať negatívnym testom či mať na tvári rúško. Informuje o tom Správa slovenských jaskýň (SSJ) na svojej webovej stránke.

"Momentálne má návštevník, využívajúci služby príslušnej jaskyne, povinnosť preukázať sa potvrdením o negatívnom výsledku antigénového testu na ochorenie COVID-19 nie starším ako 24 hodín alebo negatívnym výsledkom RT-PCR/LAMP testu na ochorenie COVID-19 nie starším ako 72 hodín," spresnila SSJ.

Výnimku z povinnosti majú osoby zaočkované druhou dávkou mRNA vakcíny a od očkovania prešlo viac ako 14 dní. Povinnosť sa netýka ani osoby zaočkovanej prvou dávkou vektorovej vakcíny, ak od vakcinácie uplynuli viac ako štyri týždne. "Výnimku majú aj osoby, ak sú viac ako 14 dní po prvej dávke očkovania alebo ak bola prvá dávka očkovania podaná v intervale do 180 dní od prekonania ochorenia COVID-19, tiež osoby, ktoré prekonali ochorenie COVID-19 v období pred nie viac ako 180 dňami a deti do desať rokov," vymenovala SSJ.

Vstup do jaskýň je možný len s prekrytými hornými dýchacími cestami. Návštevníci budú povinní personálu jaskyne nechať na seba telefonický alebo emailový kontakt. "SSJ ako prevádzkovateľ je povinná uchovávať kontakt na návštevníkov po dobu dvoch týždňov od termínu návštevy, a to na účely epidemiologického vyšetrovania," vysvetlila SSJ.

Komentáre