Cestovanie

Horskí záchranári osadia 400 nových tyčí na turistické chodníky

"Pri zimnom pohybe v horách hrozí turistom vplyvom snehu, hmly, vetra a tmy, ktorá prichádza oveľa skôr ako v lete, zablúdenie, a pohyb v horách môže byť mimoriadne nebezpečný."

TASR, 25. októbra 2021 7:30
Ilustračná snímka. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Horskí záchranári z Malej Fatry majú tento rok na tyčovanie turistických chodníkov nachystaných 400 nových tyčí. Ministerstvo vnútra (MV) SR o tom informovalo na sociálnej sieti.

Pripomenulo, že pri zimnom pohybe v horách hrozí turistom vplyvom snehu, hmly, vetra a tmy, ktorá prichádza oveľa skôr ako v lete, zablúdenie, a pohyb v horách môže byť mimoriadne nebezpečný. "Profesionálni a dobrovoľní záchranári Horskej záchrannej služby (HZS) preto každoročne vykonávajú preventívnu aktivitu, ktorou je tyčovanie turistických chodníkov," uviedlo MV s tým, že dĺžka tyče má zvyčajne nad tri metre.

V Malej Fatre sú už vytyčované trasy Medziholie - Stohové sedlo a Hrana Kriváňa - Snilovské sedlo - Chata pod Chlebom, Chopok - Krížske sedlo, Chabenec - Krížske sedlo, Hiadeľské sedlo - Veľká Chochuľa, Veľká Chochuľa - Prievalec, ale aj Hrana Kriváňa - Bublen. "Tyčovaním turistických chodníkov pred zimnou sezónou horskí záchranári prispievajú k lepšej orientácii v teréne, ale aj k zvýšeniu bezpečnosti návštevníkov nielen pred lavínovými poľami," dodalo MV.

Komentáre