Cestovanie

Pohoda a zážitky pod hviezdami: Letné kiná ožívajú v zahraničí i u nás

"Cestovateľská sekcia britského The Guardian nedávno zosumarizovala čitateľské tipy na tie najlepšie kiná pod holým nebom. Nechajte sa inšpirovať zo zahraničia, alebo nakuknite na lokálne možnosti."

Romana Juhásová, 28. júna 2014 6:00
Ilustračné foto Foto: TASR/Pavel Neubauer


Aká je jedna z najúžasnejších vecí na obľúbenom ročnom období, ktoré sa nevyhnutne spája s pohodou? Podľa nás napríklad i to, že teplé počasie ponúka úžasnú možnosť neobmedzovať sa štyrmi stenami a tráviť hoci i celý deň na čerstvom vzduchu. Kedysi veľmi obľúbené letné kiná opäť naberajú na popularite a poskytujú tak mimoriadne príjemnú alternatívu trávenia teplých letných večerov. Romanticky pod hviezdami, zdravo na čerstvom vzduchu, s obľúbeným nápojom v ruke, kultúrne a zároveň zdarma. Kam zájsť po zotmení v európskych veľkomestách?

Vyhráva Barcelona, obľúbená je aj Viedeň


Ako najobľúbenejšie vyhodnotil denník The Guardian otvorené kino Sala Montjuïc v záhradách rovnomenného hradu. Program každoročného filmového festivalu zahŕňa klasické kúsky i novinky zo strieborného plátna. Moderný parížsky park La Villette je dejiskom početných rodinných piknikov a od júla do augusta sa spája so sledovaním plátna a skvelou atmosférou.

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo
Kino umiestnené na streche zas nájdete v historickom jadre gréckych Atén, exkluzívnym umiestnením láka turistov, no i domácich. Švajčiarski filmoví fanúšikovia sa schádzajú pri jazere Lake Maggiore, v meste Locarno. Ťažko sa rozhodnúť, aký pohľad je úchvatnejší – či na dej na plátne, alebo na zasnežené vrcholky Álp. Viedenská radnica je dobre známa i u nás, v zime hostí populárne vianočné trhy, v lete zas letný filmový festival. Po dni plnom pešieho zdolávania pamiatok si tu s chuťou oddýchne nejeden turista.

Filmy v plavkách


Pozoruhodnou raritou je Hot Tub Cinema v Londýne, kde si diváci vychutnávajú filmové zážitky v plavkách priamo z bubliniek. Možno si dokonca rezervovať celú vírivku pre seba a priateľov. Originálny anglický koncept sa postupne infiltruje do viacerých európskych miest.

Na Slovensku v amfiteátroch, pri jazere či na mestskej pláži


Cestovateľský portál Spotted by Locals počas uplynulého roka zaradil medzi jedenásť tipov na letné kiná aj to bratislavské na nádvorí Slovenskej národnej galérie, tohtoročne sa ho však z dôvodu plánovanej rekonštrukcie nedočkáme. Tradíciu kočovného kina však neporuší celoslovenský Bažant Kinematograf, ktorého programové zameranie pozostáva výhradne z česko-slovenskej tvorby.

Už dnes začne štvrtý ročník premietania na Kuchajde, ktoré bratislavská časť Nové Mesto prináša v rámci Kultúrneho leta. Zaujímavosťou je interaktívny demokratický rozmer, diváci si filmy sami vyberajú prostredníctvom internetového hlasovania. Už šiestu sezónu rozbieha Autokino na Zlatých pieskoch, ktoré v pamäti osviežuje romantickú atmosféru a súkromie autokina.

Novinkou je kino Yard 11 v záhrade galérie Photoport. Svoje letné kino na nádvorí miestnej knižnice majú i obyvatelia Devínskej Novej Vsi, obľúbený je i amfiteáter v Stupave či v Senci, v blízkosti Slnečných jazier. Letné kiná nie sú len výsadou hlavného mesta, kino v bazéne na nádvorí gymnázia si vychutnávajú obyvatelia Banskej Bystrice, amfiteátrové premietania nie sú raritou ani v Košiciach.

Komentáre