Cestovanie

Objavte krásu drevených kostolíkov z desaťhaliernika

"Objavte jedny z najvýznamnejších slovenských pamiatok, ktoré sú zapísané aj do zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO."

Matej Šulc, 1. augusta 2013 14:00
Kostolíky boli často postavané v blízkosti cintorínov. Foto: Webmagazin.sk/Matej Šulc
Stres, hluk aj ruch nechajte doma a dajte sa zvádzať pokojom a krásami lesov a hôr na severovýchode Slovenska. Objavte jedny z najvýznamnejších slovenských pamiatok, ktoré sú zapísané aj do zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

Drevené kostolíky, ktoré sú postavané bez použitia jediného kovového klinca, pretože kovové klince pripomínajú ukrižovanie Ježiša Krista, boli ešte v časoch, kedy platila na Slovensku koruna ozdobou najmenšej, desaťhaliernikovej, mince.

Vydajte sa na východ


Ak chcete na vlastné oči vidieť aspoň niektoré zo súboru unikátnych drevených kostolíkov, ktoré sú už viac ako 50 rokov vyhlásené za národnú kultúrnu pamiatku, a niektoré z nich od roku 2008 aj za súčasť svetového kultúrneho dedičstva UNESCO, musíte sa vybrať na východ republiky, kde žije ešte stále početná menšina Rusínov. Práve Rusíni sú na rozdiel od zvyšku Slovenska gréckokatolíckeho vierovyznania, vďaka čomu sa architektúra ich kostolov výrazne odlišuje.

V tejto stavbe nenájdete jediný kovový klinec. Foto: Webmagazin.sk/Matej Šulc
Počiatky výstavby týchto drevených kostolíkov siahajú až do 16. storočia, no najviac z nich pochádza až zo 17. a 18. storočia. Sú charakteristické svojim rozložením na tri časti - presbytérium, loď a babinec, čím charakterizujú Svätú trojicu, a rovnako aj stavebným materiálom, ktorým je iba drevo.

Napriek tomu, že pri výstavbe kostolíkov bol prikladaný dôraz najmä na originalitu, čiže každý kostolík je svojim spôsobom jedinečný, základom je jednoduchosť a spätosť s prírodou. Práve harmónia s prírodou a zdôrazňovanie skutočných hodnôt a potrieb veriacich, ktorá je v gréckokatolíckom vierovyznaní výraznejšia, bola základným motívom pri výstavbe týchto kostolíkov. Základom každého kostolíka je ikonostas, ktorý oddeľuje svätyňu od lode.

Dajte si „príhraničnú tour“


Kultúru gréckokatolíckych drevených kostolíkov môžeme rovnako ako na Slovensku nájsť aj v Halíči v susednom Poľsku a na Zakarpatskej Ukrajine. Kostolíky tak vytvárajú jedinečnú kultúrnu oblasť naprieč troma štátmi. Práve preto, ak chceme vidieť ich slovenskú časť, musíme sa vydať do pohraničia s Poľskom alebo Ukrajinou.

Strechu pokrývajú jedine ručne štiepané šindle. Foto: Webmagazin.sk/Matej Šulc
Ak prichádzame od západu, je najlepšie začať s prehliadkou pár kilometrov severne od Starej Ľubovňe v obci Hraničné. A môžeme pokračovať ďalej na východ smerom na Bardejov, Svidník, Sninu až po hranicu s Ukrajinou do zabudnutej obce Inovce.

Aj v skanzene


Historicko-kultúrny význam drevených kostolíkov nenechal v minulosti chladné ani viaceré múzeá či skanzeny. Práve preto môžete nájsť viaceré z kostolíkov mimo ich pôvodné miesta. Dva sú umiestnené v múzeu Šarišskej kultúry v Bardejovských kúpeľoch, po jednom kostolíku nájdeme aj v Múzeu ukrajinskej kultúry vo Svidníku, vo Vihorlatskom múzeu v Humennom, Ľubovnianskom múzeu v Starej Ľubovni či vo Východoslovenskom múzeu v Košiciach. Zaujímavosťou je kostolík z obce Habura, ktorý sa dostal až do českého mesta Hradec Králové.

Komentáre