Cestovanie

Levoču preslávil Majster Pavol. Jej atmosféru si zamilujete

"Romantické uličky i bohatá história vás presvedčia, že mesto na severovýchode Slovenska sa oplatí navštíviť. "

Katarína Bačová, 30. júla 2018 10:00
Mesto Levoča vás očarí svojou atmosférou. Foto: Webmagazín.sk/K. Bačová
V Levoči môžete obdivovať očarujúce námestie, zatajiť dych pred najvyšším gotickým oltárom sveta alebo sa vcítiť do kože znevýhodnených vo výnimočnom múzeu. Mesto Majstra Pavla, obľúbený cieľ pútnikov, jedna zo slovenských lokalít na Zozname Svetového dedičstva UNESCO láka stále viac turistov.

Prekvitala v stredoveku


Mesto Levoča sa už v stredoveku stalo obchodným i kultúrnym centrom Spiša. V 13. storočí sem kráľ Belo IV. pozval nemeckých kolonistov, aby pomohli krajine spustošenej po nájazdoch Tatárov. Podpora panovníka a šikovnosť miestnych Sasov mesto posilnila. Významné centrum obchodníkov neskôr získalo aj práva a výsady kráľovského mesta. O právo skladu viedla Levoča s Kežmarkom dlhoročný boj - úspešne. Kupci prechádzajúci Levočou sa museli v meste na 15 dní zastaviť a prednostne ponúknuť svoj tovar tunajším obchodníkom. Výrazný vplyv mali v 15. storočí v meste Thurzovci, ktorí podnikali v oblasti baníctva a hutníctva. V tomto období Levoča prekvitala a patrila medzi najvýznamnejšie mestá Uhorska. Často sa v nej stretávali panovníci, navštívil ju Matej Korvín aj štyria bratia Jagelovci. V 19. storočí našli v Levoči útočisko štúrovci, ktorí po odvolaní Štúra na protest odišli z lýcea v Bratislave.

Tri veže


Väčšina turisticky atraktívnych miest sa nachádza na Námestí Majstra Pavla. Nájdete ho poľahky, stačí sa nechať viesť vežami, ktoré zbadáte už z diaľky. Cestou si všimnite mocné múry stredovekého opevnenia, ktoré chránilo centrum mesta už od 13. storočia. Prepletiete sa romantickými uličkami a o chvíľu ste tam. Najviac pozorností si pýtajú budovy v strede – evanjelický kostol, historická radnica a Bazilika svätého Jakuba.

Zľava evanjelický kostol a budova radnice v Levoči. Foto: Webmagazín.sk/K. Bačová


Evanjelický kostol nesie prvky klasicistického štýlu, zdobí ho obraz levočského umelca Jozefa Czauczika, predstavujúci Krista kráčajúceho po mori.

Budova radnice bola v minulosti sídlom mestskej rady. Pochádza z 15. storočia, no svoju podobu niekoľkokrát menila. V súčasnosti v nej sídli pobočka Spišského múzea, ktoré v expozícii predstavuje dejiny Levoče a tiež „krásu z nití utkanú“, výstavu o ľudovom textile a modrotlači na Spiši. V blízkosti budovy sa nachádza aj zachovalá klietka hanby.

Jednou z atrakcií Levoče je aj klietka hanby. Foto: Webmagazín.sk/K. Bačová


Baziliku svätého Jakuba si môžete pozrieť so sprievodcom. Patrí medzi najvzácnejšie pamiatky u nás, o čom svedčí titul basilica minor. Obdivovať môžete kolekciu gotických oltárov, zachovalú freskovú výzdobu a ďalšie výnimočné prvky interiéru, napríklad lavicu, kde sedávali králi a mestská rada. Zaujímavé je tiež miesto šľachtičnej Juliany Géciovej-Korponayovej, známej ako Levočskej bielej panej. Žena, ktorá si naň sadne, do roka opeknie alebo sa vydá. Tisíce návštevníkov láka hlavne pohľad na svetový unikát – oltár Majstra Pavla. S výškou 18 metrov a 62 centimetrov ide o najvyšší gotický oltár na svete. V chráme nájdete aj majstrovu Madonu, ktorú si možno pamätáte zo slovenskej stokorunáčky.

Pomerne rozľahlé levočské námestie vás opantá svojou atmosférou. Foto: Webmagazín.sk/K. Bačová


Budovy s príbehom


Ak vás umelec z Levoče zaujíma bližšie, navštívte Dom Majstra Pavla s múzeom. Jeho budova patrí k zachovalým meštianskym domom, ktoré tvoria neopakovateľnú atmosféru námestia. Všimnite si tiež Thurzov dom, Krupekov dom, budovu divadla i barokový kostol.

Historici dodnes diskutujú, či Levoču navštívil aj samotný Ľudovít Štúr. S určitosťou môžeme povedať len to, že tu pôsobili jeho študenti. Trinásť z nich prišlo na protest v roku 1844, keď zbavili Štúra profesúry na Evanjelickom lýceu v Bratislave. Budova levočského lýcea, kde pôsobili, dodnes stojí. Okrem iných vzdelancov si pamätá Jána Botta, Pavla Dobšinského, Janka Matúška či Janka Kráľa.

Pamätná tabuľa na budove niekdajšieho evanjelického gymnázia, na ktorom pôsobili štúrovci. Foto: Webmagazín.sk/K. Bačová


Príbehy ďalších budov vám iste radi priblížia v informačnom centre, ktoré tiež nájdete na námestí. Ak vás história omrzí, navštívte nezvyčajné Múzeum špeciálneho školstva. Nenútenou formou vás prevedie životom znevýhodnených. Zaujímavosť expozície dosvedčujú nadšené recenzie návštevníkov.

Mesto pútnikov


Ak sa z námestia zapozeráte do diaľky, uvidíte Mariánsku horu s Kostolom Navštívenia Panny Márie. Počas pravidelných pútí priťahuje veriacich z celého Slovenska. Dostať sa k nej môžete autom, ale aj pešo. Priamo z centra vedie trasa dlhá asi dva kilometre. Viesť vás bude aj Alej Jána Pavla II. s piatimi kaplnkami, dokumentujúcimi výjavy zo života Panny Márie.

Veriaci pod Bazilikou Navštívenia Panny Márie počas slávnostnej odpustovej svätej omše na Mariánskej hore v Levoči 8. júla 2018. Foto: TASR/Oliver Ondráš


Hodné navštívenia


Či už sa chystáte v Levoči stráviť len jedno popoludnie, alebo tu chcete zostať dlhšie, máte sa, na čo tešiť. Mesto patrí medzi klenoty Spiša a opantá vás svojou nezameniteľnou atmosférou.

Komentáre