Cestovanie
Ako odšťavovať ekologicky na drevenom odšťavovači
TASR, 23. septembra 2012 6:00Pán sprievodca hrdo ukazuje drevené čudo. Foto: Martina Miksová
Chcete si priniesť trochu exotiky domov? Jednou z možností je požičať si mamin úžasný odšťavovač, ktorý si kúpila pred pár rokmi a doteraz ho takmer nepoužila. Prístroj nakoniec zaberie celú kuchynskú linku. Nič sa však nevyrovná myšlienke, ako ráno popíjate lahodnú šťavu z pomarančov a iných cudzokrajných plodov. Chýbajú vám už len kvety okolo krku, bikiny a lehátko. Tak si imidž stopercentne zdravého drinku vylepšite aspoň farebnými slamkami.Trochu iné je, ak sa za exotikou vyberieme osobne. Dokonca má vtedy aj inú príchuť. Zážitok z takej obyčajnej činnosti akou je príprava džúsu v amazonskom pralese stojí za to. Domáci obyvatelia tu používajú inú techniku. Pri nej je najdôležitejšia (samozrejme až po surovinách) ľudská sila, nie je tu potrebná elektrická energia alebo nezmyselné „odšťavovacie“ a „krájacie“ stroje z teleshopingu.
Pri návšteve džungle v Bolívií zažijete všelico. Po prehliadke domorodej osady uprostred pralesa pán sprievodca hrdo ukazuje drevené čudo. Na prvý pohľad človek len ťažko zistí, že sa pozerá na klasický odšťavovač, ktorí si domáci vlastnoručne vyrobili. Je umiestnený priamo v strede dedinky a má „gigantické rozmery“. Pri tejto spomienke sa len pousmejete a mávnete rukou, že ten váš „európsky“ nezaberá až tak veľa miesta.
Stačí si vyhrnúť rukávy a poriadne sa oprieť do páky, ktorá ženie drevené valce. Foto: WEBMAGAZIN.sk/Martina Miksová
Drevený odšťavovač používa celá osada a je určený i pre turistov. Tí si môžu priamo vyskúšať celý proces a pripraviť čerstvú šťavu z cukrovej trstiny. Stačí si vyhrnúť rukávy a poriadne sa oprieť do páky, ktorá ženie drevené valce. Medzi tie sa dávajú trstinové prúty, ktoré sa otáčaním lámu. Cez žľab potom vyteká slastný mok. Domáca pani do takmer pripraveného nápoja pridá limetku, prípadne ho zriedi s vodou.
Kombinácia slov šťava, limetka a cukrová trstina znie lákavo, ale stačí vypiť dva deci a so žalúdkom tá „mrcha“ urobí svoje. Prvý dúšok chutí skvelo, každý ďalší je sladší a sladší.
Okrem veľkých rozmerov má odšťavovač ešte jednu nevýhodu. Keď si doma pripravíte džús, všetky šupky bez rozmýšľania hodíte do smetného koša. Tu sa pozeráte na zväčšujúcu sa kopu vyšťavených stebiel a neviete si predstaviť ako by ste si s tou kopou poradili doma. Pre osadníkov to však nie je problém, tu sa ten „odpad“ akosi stratí...
Domáca pani vylepší šťavu z trstiny limetkou a ponúkne smädným turistom. Foto: WEBMAGAZIN.sk/Martina Miksová