Cestovanie

Aj tento rok sa bude po Domaši plaviť loď Bohemia

"Výletná loď Bohemia je od pondelka večer opäť na hladine vodnej nádrže Domaša. Počas sezóny má premávať päťkrát denne, pre dovolenkárov má pripravený aj špeciálny program."

TASR/Webmagazin.sk, 15. júna 2020 23:18
Foto: TASR František Iván


"Chceli sme plávať už od Veľkej noci, prijali sme na tento účel aj posádku, ale kvôli koronavírusu sme to museli odsunúť na neskôr," povedal pre médiá Radovan Kapraľ, starosta obce Kvakovce, ktorá loď prostredníctvom svojho občianskeho združenia prevádzkuje. Bohemia, ktorá sa na Domašu vlani vrátila po 26 rokoch, absolvuje svoju prvú tohtoročnú plavbu v piatok 19. júna. Kapraľ verí, že sezóna bude pre loď, ktorá bola i pre minuloročný nedostatok vody v Domaši odstavená z prevádzky viac ako osem mesiacov, priaznivá. Ako v tejto súvislosti uviedol, združenie pre obsluhu lode zamestnalo jej trojčlennú posádku. Úspešná sezóna je preto predpokladom aj pre ekonomický úspech projektu.

Ako ďalej priblížil, Bohemia má počas sezóny absolvovať päť náučných okružných plavieb denne. Cestujúci sa počas nich dozvedia i históriu vodného diela a plavebnej dopravy na Domaši. "Takisto máme pripravenú sériu letných koncertov Bohemia spieva, bude to vo štvrtky. Pripravili sme aj letné číslo novín Domašský kuriér," predstavil ďalšie aktivity Radovan Kapraľ.

Loď Bohemia vlani vrátila výletné plavby na Domašu po 26 rokoch. Foto: TASR Roman Hanc


Jediným prístaviskom výletnej lode Bohemia bude tento rok mólo v rekreačnej oblasti Dobrá. Plán vybudovať prístaviská vo všetkých rekreačných strediskách vodného diela sa aj napriek vlaňajším plánom naplniť nepodarilo. "Proces obstarávania je veľmi náročný," vysvetlil dôvod s tým, že projekt na prístaviská obec pripravená má, a preto verí, že do budúceho roka sa ich výstavba podarí nielen obstarať, ale i zrealizovať.

Informácie o časoch plavieb, ako i dokumentárny film o minuloročnej ceste lode Bohemia z Prahy na Domašu je možné nájsť na internetovej stránke plavbydomasa.sk.

Loď Bohemia je odvlani staronovou atrakciou na Domaši. Z jej paluby sa ponúkajú krásne výhľady na zelené okolie priehrady. Foto: TASR Roman Hanc



Komentáre