Biznis

TOMRA víta kľúčový krok k spusteniu systému zálohovania obalov

"TOMRA víta kľúčový krok k spusteniu systému zálohovania nápojových obalov na Slovensku – potvrdenie správcu systému."

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 13. januára 2021 15:06
TOMRA víta kľúčový krok k spusteniu systému zálohovania nápojových obalov na Slovensku – potvrdenie správcu systému Foto: TOMRA
Globálny líder na poli technológií zberu a triedenia oceňuje stanovenie dobrovoľných ambicióznych cieľov do roku 2025. Spoločnosť kladne hodnotí aj vysokú úroveň legislatívy nastavujúcej slovenský systém zálohovania nápojových obalov.

Popredná svetová spoločnosť v oblasti reverzných automatov TOMRA s potešením privítala oznámenie Ministerstva životného prostredia Slovenskej republiky, ktoré predstavilo správcu systému zálohovania plastových nápojových obalov. Stalo sa ním konzorcium organizácií zastupujúcich výrobcov nápojov a predajcov.

Táto správa je dôležitým míľnikom na ceste k čistejšiemu a trvalo udržateľnému Slovensku,“ uvádza Roman Postl, konateľ spoločnosti TOMRA Collection Slovakia.

Spoločnosť TOMRA má viac ako 50-ročnú skúsenosť so systémami zálohovania nápojových obalov, jej zberné automaty sa používajú vo viac ako 60 krajinách sveta a ročne zozbiera viac ako 40 miliárd použitých nápojových obalov.

Ako pokračuje Roman Postl, „potvrdenie správcu systému zálohovania nápojových obalov posúva Slovensko o krok bližšie k jeho zavedeniu v roku 2022. Za prínosné tiež dobrovoľné stanovenie dodatočného cieľa systému, ktorým je úspešné vyzbieranie aspoň 90 % nápojových obalov do roku 2025. Zaručí sa tým, že bude zozbierané a recyklované čo najväčšie množstvo nápojových obalov, ktoré tak zmiznú zo slovenských ulíc, lesov či riek. TOMRA sa už dnes teší na spoluprácu s novým správcom, Ministerstvom životného prostredia SR a s predajcami na zavedení a prevádzkovaní úspešného systému zálohovania nápojových obalov.

Najbližší krok pre slovenský systém zálohovania nápojových obalov je finalizácia regulácií týkajúcich sa fungovania systému, k čomu by malo dôjsť v najbližších 12 mesiacoch.

Roman Postl dodáva, že „z právneho hľadiska vyzerá slovenský systém zálohovania nápojových obalov veľmi sľubne a už teraz fungujú viaceré princípy, ktoré zaručia jeho úspešnosť. Je na správcovi systému, aby tieto právne princípy sfinalizoval a pomohol tým nášmu prostrediu, obehovému hospodárstvu a rovnako aj všetkým stakeholderom systému. Kľúčom k úspechu celého systému je, aby si ho konzumenti obľúbili a prijali za svoj, čo sa dá docieliť najmä tým, že bude pre nich praktický a výhodný. Je tiež dôležité dbať na vytvorení zbernej infraštruktúry, ktorá bude vychádzať v ústrety aj predajcom. Tešíme sa na nastavenie zostávajúcich predpisov a vymenovanie neziskového prevádzkovateľa systému, ktorý zaručí bezchybné a transparentné fungovanie celého systému.“

„Chceli by sme pogratulovať Ministerstvu životného prostredia SR k podniknutiu tohto dôležitého kroku, ktorý pomôže zastaviť znečisťovanie Slovenska nápojovými obalmi a posunul Slovensko na cestu k skutočnému obehovému hospodárstvu,“ uzatvára Roman Postl.

Komentáre