Biznis

Rok 2020 nám ukázal, aké potrebné je správne hospodáriť

"Kým v minulom roku sme mali mnohí rôzne plány, koronavírus ich vo veľkej miere zastavil."

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 20. januára 2021 11:47
Foto: fizkes / Shutterstock.com
Covid-19 nás totiž zasiahol nečakane, udrel však rýchlo a o to bolestivejšia je aj naďalej jeho nepretržitá prítomnosť. Dopady sú enormné, no za ten čas sme sa naučili mnohé a osvojili si napríklad aj to, aké dôležité je finančné zabezpečenie a úspory. Ten, kto ich nemal, určite zvažuje svoje ďalšie kroky. Začiatok nového roka je tak ideálny čas na to, aby sme mohli urobiť razantnú zmenu a myslieť aj na nečakané udalosti. A čo viac by nám malo v hospodárení pomôcť, ak nie finančné plánovanie?

Za prvou vlnou prišla druhá, nariadenia sa neustále sprísňovali a dopad na ekonomiku bol vo všetkých ohľadoch extrémny. Nehovoriac o zlej finančnej situácii v slovenských rodinách, ktoré sa často ocitli na pokraji svojich možností a čelili finančnej kríze. Od prvého zaznamenaného prípadu na Slovensku uplynulo viac ako trištvrte roka, no koronavírus nepoľavuje, ba, naopak, v poslednom období naberá na sile.

Čo nás teda naučil predošlý rok a čo si z neho možno odniesť do roka 2021? Rok 2020 poukázal napríklad aj na to, ako zle funguje hospodárenie vo viacerých slovenských domácnostiach. Na chvoste zadlženosti sme síce spomedzi okolitých národov už nejakú tú dobu, no odklad splátok ešte viac naznačil, ako mnohí fungujú v otázke úspor. Na určitú chvíľu bol odklad síce určitým uľahčením splácania online pôžičky či iných finančných produktov, no pandémia odzrkadlila aj to, aké minimálne boli naše finančné rezervy. Ako teda lepšie hospodáriť? Pozrime sa spoločne na zopár bodov, ktoré by nám to mohli uľahčiť.

1. Efektívny systém vo vedení rozpočtu
Ak si vediete pravidelne zoznam vašich príjmov a výdavkov, ste na dobrej ceste k zdravému finančnému rozpočtu. Stále však ešte nie ste v cieli, nakoľko musíte urobiť viacero nevyhnutných krokov. Ako teda viesť efektívne rodinné financie? V prvom rade treba mať prehľad o všetkých výdavkoch. Zapisujete si poplatky, polročné úhrady či platby za energie? Zoznam vašich výdavkov je možno oveľa kratší, ako by mal reálne byť. Len pri takejto detailnej evidencii budete mať podrobnosti o tom, kam vaše financie odchádzajú.

Zdroj obrázka: bbernard / Shutterstock.com

2. Finančná rezerva je alfou a omegou
Majte nedotknuteľnú čiastku, ktorú si oddelíte od zvyšku vašich financií. Táto suma nepôjde na žiadne splátky, sporenie, bežnú spotrebu či pravidelné výdavky. Pôjde totiž o vašu finančnú rezervu, teda pravidelné úspory. Práve tie vám môžu pomôcť v nečakaných situáciách. Namiesto mini pôžičky vám tak pomôže táto finančná injekcia, no pozor si treba dávať na to, aby táto čiastka pravidelne rástla a nemalo by ísť o výraznú krivku úbytku.

Tieto financie majú predstavovať vašu pomoc v akútnej situácii, určite by ste ich tak nemali minúť skôr, ako ich budete reálne potrebovať. Minulý rok sa výrazne podpísal na poklese našich úspor, no poukázal aj na to, že mnohí žiadnu rezervu prakticky ani nemali. V novom roku by mala tvoriť táto rezerva našu prioritu v rámci hospodárenia. Čo však robiť, ak ste viacnásobným dlžníkom?

Zdroj obrázka: William Potter / Shutterstock.com

3. Zvážte refinancovanie či konsolidáciu
Dostali aj vás dlhy do situácie, keď ste museli zvažovať odklad splátok? Samozrejme, šlo do určitej miery o pomocnú ruku, no ani zďaleka nešlo o dlhodobé riešenie vášho zadlženia. Pokiaľ je výška úrokov vysoká, obráťte sa na odborníka ohľadom možného refinancovania úveru. Vašou prioritou by tak malo byť hľadanie takej ponuky, ktorá bude menším bremenom v rámci vášho rodinného rozpočtu.

Pokiaľ takých pôžičiek však máte hneď niekoľko, ledva zvládate každú splácať a ste na hranici vašich možností, mali by ste požiadať o pomoc formou konsolidácie úverov. Všetky vaše mínusy sa spoja do jedného, pričom pôjde o jednu splátku, čo by mala byť adekvátna k vášmu mesačnému príjmu v domácnosti.

Ak nezvládate viesť svoje financie a často hospodárite tak, že sa ocitnete v mínuse, nenechávajte to v takomto štádiu dlhodobo. Z červených čísiel sa dá dostať, chce to len systematický postup s jasným cieľom. Majte svoje financie zdravé, váš rodinný rozpočet tak bude len prosperovať.

Komentáre