Biznis

Metropolis v downtowne obnažil fasádu

"Stavba s princípmi zdravej budovy finišuje."

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 17. júla 2024 12:32
Metropolis v downtowne obnažil fasádu, stavba s princípmi zdravej budovy finišuje Foto: Mint Investments
Rezidenčný projekt Metropolis, ktorý vyrástol v downtowne konečne odhalil svoju fasádu. Zaujímavý bude pritom nielen ako príklad zdravej budovy s modernými technológiami, prístupom k otázkam udržateľnosti, ale aj samotným dizajnom. Jeho najvýraznejším prvkom je fasáda, ktorá reflektuje na potrebu udržateľnosti a pýši sa vlastnosťami typickými pre administratívne budovy.

Downtown sa rozrástol o ďalšiu ikonu, ktorá získava svoju finálnu podobu. Ide o Metropolis z dielne developera Mint Investments, ktorý finišuje s prácami na exteriéroch stavby. Autorom dizajnu dvojice 16- a 18-poschodových veží s identickou výškou 63 metrov je Slovák Juraj Sonlajtner z pražského architektonického štúdia City Work Architects. Francúzske okná, zelené kaskádovité terasy, predzáhradky, zastrešený parter s obchodmi a službami či semiprivátna záhrada inšpirovaná parížskymi a londýnskymi skrytými dvormi priťahujú náročného kupujúceho aj biznis.

Foto: Mint Investments

Trend zdravej budovy
Štatistiky vravia, že väčšina ľudí dnes spôsobom života trávi väčšinu dňa v interiéri, čo podnietilo vznik tzv. zdravých budov. Sú to stavby, ktoré podporujú fyzické, psychické aj sociálne zdravie a pohodu ľudí v zastavanom prostredí. Developer Metropolisu implementoval do projektu zásadné štandardy zdravej budovy, ktoré riešia kvalitu vzduchu, ventiláciu, teplotný komfort, hluk aj svetelnosť v husto zastavanom bratislavskom downtowne.

„Zdravé budovy nie sú len trend, sú nutnosť a mali by byť samozrejmosť. V Mint Investments sme si dali za cieľ priniesť takúto zdravú budovu s Metropolisom. Možno nejde o niečo, čo udrie do očí na prvý pohľad, no na kvalitu a komfort bývania majú tieto princípy obrovský vplyv, čo je pre nás a našich klientov rozhodujúce,“ hovorí Sebastien Dejanovski, partner v Mint Investments.

Foto: Mint Investments

V súlade s princípmi zdravej budovy tak obyvateľom poskytne čistý vzduch zbavený vírusov, splodín, prachu či peľov ďaka rekuperácii a špeciálnym filtrom, ktorá zachytávajú až 94% nečistôt. V interiéroch zabezpečujú optimálnu akustiku tehlové vnútorné múry, ktoré sú spolu s dokonale odhlučnenými dverami zárukou súkromia. O ideálnu svetelnosť v interiéroch s výškou až 275 cm sa starajú francúzske okná a o teplotný komfort sálavé stropné kúrenie a chladenie, francúzske okná z trojskla spolu s inteligentnými vonkajšími žalúziami na všetkých oknách.

Foto: Mint Investments

Klimatické zmeny ovplyvňujú aj dizajn rezidenčných budov
Namiesto klasickej fasády zvolil developer prevetrávanú fasádu, ktorá je alternatívou vonkajšieho zateplenia a v Metropolise pozostáva z obkladu sklocementovými doskami s prírodným dizajnom. Spôsob, akým je prichytená na obvod, má pozitívny vplyv nielen na celkový komfort bývania, ale aj na mesačné náklady. Vrchný plášť je oddelený od obvodovej steny vzduchovou medzerou, ktorá komínovým efektom zabezpečuje odvetrávanie a múr je chránený pred vonkajšími vplyvmi. V lete sa neprehrieva, v zime nedochádza k jej ochladzovaniu a zároveň umožňuje dôkladne odviesť vlhkosť z konštrukcie. Znižujú sa úniky tepla a vo vnútri budovy je celoročne príjemná klíma.

Foto: Juraj Sonlajtner, architekt Metropolisu

„Pri návrhu fasády sa vždy zameriavame na viacero aspektov, ale v prvom rade hľadáme vzájomnú rovnováhu medzi architektúrou, okolitou zástavbou a technickými vlastnosťami použitých materiálov. Veľmi sa teším, že spolu s investorom sa nám podarilo vytvoriť fasádu z udržateľných materiálov a vniesť do rezidenčnej budovy kvalitu a inovatívnosť komerčných stavieb,“ vysvetlil Juraj Sonlajtner z pražského štúdia City Work Architects, ktoré stojí za dizajnom Metropolisu.

Na stavbe pribudli aj ďalšie prvky dotvárajúce celkový dizajn stavby ako exteriérové žalúzie, balkónové zábradlia z tvrdeného skla ale aj gabiónové oplotenie v predzáhradkách, ktoré prislúchajú k bytovým jednotkám na prízemí. Kolaudácia je plánovaná na koniec leta 2024 s predpokladaným odovzdávaním bytov majiteľom v jesenných mesiacoch.

Foto: Sebastien Dejanovski, Mint Investments

„Sme pyšní, že Metropolis sa originálnou fasádou vyníma aj medzi oveľa vyšším vežami v jeho susedstve. Oveľa viac nás však teší, že sme dokázali skĺbiť dizajn s funkčnosťou a zároveň si tým plniť náš záväzok priniesť do downtownu výnimočný projekt po všetkých stránkach,“ vysvetlil Sebastien Dejanovski, partner a spoluzakladateľ developerskej spoločnosti Mint Investments.

Viac informácií o projekte nájdete na metropolis.sk

Komentáre