Biznis

Prieskum o korupcii a podvodoch vo firmách

"Prieskum vykonaný v 36 krajinách vrátane Slovenska ukazuje na fakt, že korupcia a podplácanie je súčasťou biznisu. Inak však tieto neduhy vnímajú vedúci pracovníci a inak zamestnanci."

Erik Stríž, Ernst & Young, 9. augusta 2013 6:00
Ilustračná fotografia Foto: Bastiani
Prieskum, ktorý uskutočnila spoločnosť Ernst & Young medzi 3 500 zamestnancami v 36 krajinách poukazuje na fakt, že jeden z piatich zamestnancov má za posledných 12 mesiacov informáciu o manipulácii finančných výkazov v spoločnosti, v ktorej pracuje.

42 percent riaditeľov, členov predstavenstva a vyššieho manažmentu sa stretlo s protiprávnym skresľovaním finančných výsledkov vo vlastnej spoločnosti. A až 84 percent respondentov zo Slovenska je presvedčených, že podplácanie a korupcia sú u nás značne rozšírené. To je výrazne viac ako priemer všetkých krajín (57%). Slovensko teda v prieskume dopadlo celkom nelichotivo.

Podľa prieskumu až tretina respondentov zo Slovenska je presvedčená, že spoločnosti pôsobiace na Slovensku skresľujú svoje finančné výsledky. Táto menšina má pritom pravdu, pretože takmer polovica respondentov z rýchlo rastúcich ekonomík priznala, že spoločnosti v ich krajinách často uvádzajú skreslené finančné údaje v porovnaní so spoločnosťami, ktoré majú centrálu v západnej Európe. Tam rovnaký problém uviedlo len 29% opýtaných.

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Korupcia hýbe všetkými odvetviami


Podľa tohtoročného prieskumu sa vnímanie podnikateľského prostredia od roku 2011 výrazne nezmenilo. Až 84% slovenských respondentov (85% v roku 2011) je presvedčených, že podplácanie a korupcia sú u nás značne rozšírené. Vyššiu úroveň korupcie vo svojej krajine už v rámci Európy vnímajú len Slovinci, Chorváti, Ukrajinci a Gréci.

V prieskume z roku 2011 len 23% Slovákov napriek negatívnemu vnímaniu podnikateľského prostredia uviedlo, že sa s korupciou stretli pri získavaní zákaziek vo svojom odvetví. V aktuálnom prieskume korupciu vo svojom odvetví pripúšťa až 41% opýtaných.

Ilustračná fotografia Foto: Tumblr

Manažment verzus zamestnanci


Kým väčšina respondentov má informácie o tom, že v ich spoločnosti je zavedená politika na prevenciu podplácania a korupcie, z prieskumu vyplynulo, že mnohí členovia vyššieho manažmentu a zamestnanci vnímajú relevantnosť a efektivitu tejto politiky rozdielne.

60% riaditeľov a vyššieho manažmentu je presvedčených, že ich spoločnosť by podporila ľudí, ktorí by nahlásili prípady podozrenia z podvodu, podplácania a korupcie. S týmto faktom sa však stotožnilo len 34% ostatných zamestnancov. Na porovnanie, zo všetkých respondentov na Slovensku sa k tejto otázke kladne vyjadrilo len 24%.

Riešenie spočíva v dobrom systéme


Efektívnou súčasťou politiky na prevenciu podvodov a korupcie by mala byť aj linka na nahlasovanie podvodného konania. Podľa prieskumu až štyria z piatich respondentov na Slovensku uviedli, že takáto linka v ich spoločnosti neexistuje alebo o nej nevedia. Dôležitosť protikorupčných programov ďalej spochybňujú aj kritické funkcie v rámci organizácie, napríklad niečo menej než polovica respondentov z oblasti obchodu buď nepovažuje protikorupčné pravidla a smernice vo svojej spoločnosti za relevantné pre ich úlohu v rámci organizácie, alebo dokonca nemá informácie o ich existencii.

To znamená, že zveľaďovanie systému na úkor možnosti korupčného konania nie je na škodu, avšak vo významnej miere je potrebné myslieť aj na to, ako je tento systém vnímaný zamestnancami. Pokiaľ k nemu nebudú mať dôveru, nebudú ho ani využívať.

Komentáre