Auto&Techno

Gymnazisti z Košíc zvíťazili vo svetovom finále s ekologickým čističom

"Je to svetový úspech. Tím REN košických gymnazistov s projektom ekologického tuhého čističa uspel v slovenskom a následne aj vo svetovom finále medzinárodného projektu Social Innovation Relay (SIR)."

TASR/Webmagazin.sk, 17. júna 2020 13:29
Ekologický tuhý čistiť vyvinuli a predávajú študenti gymnázia z Košíc. Foto: Archív REN


Tím REN zvíťazil v silnej konkurencii ďalších víťazov národných kôl, ako napríklad z Česka, Španielska, zo Singapuru či z Japonska.

Medzi 11 finálnymi tímami boli rôznorodé a zaujímavé projekty. Porota svetového finále si napokon po dvojhodinovej porade vybrala tri víťazné projekty. Medzi nimi aj ekologický tuhý čistič „TUČI“ zo Slovenska.So svojím tuhým čističom prináša tím REN zo Slovenska praktickú alternatívu voči tekutým mydlám pre všetkých, ktorí sa zaujímajú o ekologické a životnému prostrediu prospešné čistenie. To im taktiež zabezpečilo víťazstvo v súťaži SIR. Gratulujeme,“ oznámila na svojom Twitteri organizácia Junior Achievement (JA) Europe, ktorá finále organizovala.

Úspešný projekt a firma


Porota svetového finále ocenila projekt gymnazistov z Košíc, združených v tíme s názvom REN. Ten porote predstavil svoj produkt TUČI. Ide o tuhý ekologický čistič, ktorý už Košičania úspešne vyrábajú a predávajú v ekologických predajniach na Slovensku. „Je to úžasný pocit, už len samotná účasť bola pre nás výbornou príležitosťou, no výhra nás neskutočne potešila. Vidieť nápady z celého sveta a prezentovať náš projekt v angličtine pred medzinárodnou porotou bolo pre nás skvelou skúsenosťou,“ povedal po víťazstve vo svetovom finále Lukáš Weiszer z tímu REN. Podľa jeho slov firma plánuje v blízkej dobe rozšíriť svoje pôsobenie na slovenskom trhu. „Úspešne expandujeme aj do ďalších krajín. Náš produkt je už možné zakúpiť okrem Slovenska aj v Česku. Dostali sme už aj ponuky z Vietnamu a z Londýna, ktoré momentálne riešime a snažíme sa dospieť ku vzájomne výhodnej spolupráci,“ dodáva Weiszer.

Porota pri víťazných projektoch ocenila najmä prepojenie biznisu a sociálneho dopadu na spoločnosť. Pri TUČI to bolo prepojenie s ekológiou. Singapurský projekt ACCESS uspel so sociálnou inklúziou mladých ľudí s autizmom. Grécky tím Medinow zase predstavil aplikáciu, ktorá obyvateľom a návštevníkom odľahlých oblastí zabezpečuje dostupnú zdravotnú starostlivosť.

Ekologický čistič TUČI je vhodný aj pri outdoorových aktivitách, kempovaní a podobne. Odstraňuje mastnotu a nečistoty pri akejkoľvek teplote vody a nepoškodzuje pritom životné prostredie.

Víťazný tím REN tvoria gymnazisti z Košíc. Foto: TASR


Komentáre