Autá

Aké následky hrozia tým, ktorí nezaplatia povinné zmluvné poistenie

"Hoci je to situácia, ktorú nikto nechce brať do úvahy, v dnešnej dobe môže nastať skôr, ako by sme čakali. Zvýšené ceny energií a ročné vyúčtovanie nájomného môžu zostatky na našich účtoch ohroziť veľmi rýchlo. Ak sa to potom dotkne vašej povinnosti úhrady poistky auta, následky môžu byť katastrofálne. "

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 20. októbra 2022 15:55 Ak z nejakého dôvodu prestanete platiť za poistenie auta, mali by ste si byť vedomí možných dopadov. Vaša prítomnosť na vozovke sa nedá riadiť ako moderné autíčko na diaľkové ovládanie. Tu treba pristupovať k veci zodpovedne a mať v prípade potreby krytie.

Nemusíte byť krytý
Podmienky majú jednotlivé poisťovne samozrejme iné, omeškanie platieb v dnešnej dobe ale netoleruje nikto.
Ilustračné foto Foto: BLACKWHITEPAILYN/Shutterstock.com
Preto sa môže veľmi rýchlo stať, že aj keď vynecháte jednu platbu, nemusíte byť krytý za žiadne škody, ktoré vzniknú, keď je váš účet s platbami v omeškaní. To znamená, že ak sa stanete účastníkom nehody alebo vám vznikne škoda na aute, ak ste vynechali platbu poistného, budete musieť za nové autodiely a všetko ostatné zaplatiť z vlastného vrecka.

Dôležité tiež je, že pri dlhodobom ignorovaní výziev na úhradu v omeškaní, môžete prísť do konfliktu aj pri strete s políciou na vozovke, pretože vaše krytie zodpovednosti za ublíženie na zdraví a škodu majetku nemusí byť už v systéme evidované, čím v prípade povinného zmluvného poistenia porušujete zákon a môžete dostať pokutu.

Upomínanie si môže poisťovňa spoplatniť
Ak pre rôzne dôvody za poistenie auta nezaplatíte, môžete sa „spoliehať“ na upomienky, ktoré vám ale v konečnom dôsledku môžu vytiahnuť z vrecka ešte viac peňazí. Poisťovňa vás bude nielen „obťažovať“ upomínaním, ale si za tento krok nechá aj zaplatiť. Výnimkou nie je ani regresný nárok poisťovne, ktorý si môže od vás z rôznych dôvodov a na základe zákona vyžiadať vyplatiť, čo sa nemusí skončiť len nepríjemnou likvidáciou spoločnosti. Dodržiavať limity úhrady platieb dôležitého povinného zmluvného poistenia auta sa vám teda vyplatí.

Do procesu vymáhania sa môže zapojiť inkasná spoločnosť
Ak sa omeškáte s platbami, môže vám poistná zmluva zaniknúť, existuje však „šanca“, že vás poisťovňa odovzdá inkasnej agentúre. Okrem toho, že vás bude inkasná agentúra neustále nútiť zaplatiť, vymáhanie pohľadávky môže negatívne ovplyvniť vaše kreditné skóre, čo by vám následne mohlo sťažiť kúpiť alebo prenajať dom, vozidlo, získať úver alebo investovať, čo asi nechcete.

Komentáre