Zdravie

Šport podľa vedcov: Toto odporúčajú cvičiť, aby mozog pracoval lepšie

"Je všeobecne známe, že primerané cvičenie prospieva nielen telu, ale aj hlave. Podľa vedcov existuje jeden konkrétny cvik, ktorý môže udržať mozog v kondícii lepšie, ako tie ostatné. "

Erik Stríž, 1. februára 2017 12:00
Ilustračné foto Foto: Pixabay
Je celkom prirodzené, že so zvyšujúcim sa vekom kondícia mozgu upadá. Ak sú tieto zmeny príliš výrazné a rýchle, možno uvažovať o demencii, čo je už nezvratný proces. Toto ochorenie je síce dedičné, ale dnes sa už dá účinne predchádzať jeho nástupu vhodným životným štýlom. Vedomé zamestnávanie mozgu úlohami, snaha o aktívny život a primerane intenzívne cvičenie má za dôsledok, že mozog pracuje a funguje dobre oveľa dlhšie.

Austrálsky vedecký tím ešte v roku 2014 vykonal výskum a zverejnil štúdiu o tom, ako fyzická aktivita vplýva na duševnú kondíciu. Výsledky tohto výskumu nie sú veľmi prekvapivé: preukázala sa súvislosť mentálnej kondície s tou fyzickou a potvrdilo sa pravidlo, že športom je možné udržiavať svoj psychický stav na lepšej úrovni, ako keby bol človek pasívny.

Podľa austrálskych vedcov je pre mozog veľmi prospešné dvíhanie váh, napríklad aj takto. Ilustračné foto Foto: Pixabay

Cvičenie skúmali na reálnych ľuďoch

Vedci sa sústredili na sto ľudí vo veku 55 až 86 rokov s miernymi kognitívnymi poruchami, takzvaným MCI. Toto MCI je považované za prvé znaky nástupu Alzheimerovej choroby a iných foriem demencie. Účastníkov výskumu rozdelili do dvoch skupín, pričom prvá bola kontrolná (teda v životnom štýle títo ľudia nič nezmenili) a druhá začala “dvíhať váhy a trénovať mozog”, ako uvádza štúdia. Samozrejme, že svoju úlohu nepochybne zohral aj tréning mozgu, ale výsledky skupiny cvičenov boli lepšie, ako výsledky pasívnych účastníkov výskumu. Je to možné považovať za dôkaz toho, že fyzická aktivita prospieva aj mysli.

Za kuriozitu však možno považovať zistenie, aký konkrétny cvik je najlepšie vykonávať, ak máme záujem o zlepšovanie kognitívnych schopností a celkovej kondície mozgu. Za ideálne sa v tomto kontexte preukázalo dvíhanie váh, anglicky weightlifting. Dvíhanie väčších váh spôsobuje telu diskomfort a núti zapájať do činnosti viac svalov, ovplyvňuje krvný tlak a snáď aj v konečnom dôsledku prekrvuje mozog. Vedci zistili aj to, že pozitívne účinky tohto namáhavejšieho cviku sa dostavujú až vtedy, keď je cvičenie pravidelné, aspoň dvakrát do týždňa.

Nemožno však pochybovať o tom, že aj menej náročné pohybové aktvity majú priaznivý vplyv na mentálne a psychické zdravie. Za všetky spomenieme obyčajný pravidelný beh, rýchlu chôdzu alebo bicyklovanie.

O demencii sme už písali aj na Webmagazíne, na výber máte pestrú ponuku článkov. Písali sme o tom, že sa jej môže dať prechádzať pomocou akupunkútry, učením sa nových jazykov a tiež spevom. Naopak, jedným z mnohých spúšťačov demencie môže byť za určitých okolností aj bývanie v blízkosti rušnej cesty.


Zdroje: The Study of Mental and Resistance Training (SMART) Study—Resistance Training and/or Cognitive Training in Mild Cognitive Impairment: A Randomized, Double-Blind, Double-Sham Controlled Trial, Scientists Say You Should Do This Exercise at Least Twice a Week to Make Your Brain Work Better

ODPORÚČAME AJ:
Mobilná hra dokáže odhaliť demenciu, je zadarmo už dnes
Bojujte s demenciou spevom
Môže akupunktúra odvrátiť demenciu?
Dvojjazyčnosť pomáha mozgu ubrániť sa demencii
Bývate blízko rušnej cesty? Hrozí vám demencia
Toto sa stane s vašim telom, keď prestanete cvičiť

Komentáre