Zdravie

Bojujte s demenciou spevom

"Spomenúť si na texty a melódie piesní si môže vyžadovať bystrú myseľ. Tieto spomienky sú totiž naozaj pevné. "

Zuzana Lobotková, 15. septembra 2016 8:00
Ilustračné foto. Foto: Webmagazin.sk/Matej Šulc
Mohla by hudba poskytnúť dôležitý komunikačný kanál, keď toľko iných schopností zlyháva? Prekvapujúca vec o hudbe je, že na rozdiel od všeobecného presvedčenia, sa pesničky neučíme obzvlášť ľahko. Avšak, ak sa takéto spomienky vytvoria, stávajú sa mimoriadne pevnými a ľahko prístupnými.

Preniknutie do autobiografickej pamäti


Carol Krumhansl a jeho kolegovia z Cornell University tento jav popísali. Zistili, že väčšina ľudí dokáže rozpoznať populárne piesne, ako je napríklad Hey Jude Beatles a Thriller od Michaela Jacksona, po vypočutí len pol sekundy hudby.

V minulosti sa už objavilo niekoľko podrobných prípadových štúdií, ktoré podporujú toto tušenie, že hudobná pamäť by mohla byť neúmerne zachovaná aj pri demencii. Vlani Jorn-Henrick Jacobsen a jeho kolegovia zistili, že spomienky na staré piesne aktivujú veľmi špecifické oblasti mozgu. Kľúčové je tiež zistenie, že tieto oblasti sa zdajú byť odolné proti škodlivým účinkom Alzheimerovej choroby.

Predstava, že ľudia s demenciou môžu mať prospech zo spevu a ďalších hudobných aktivít, je v posledných rokoch stále viac populárna. Dokonca sa v zahraničí rozvíjajú organizácie venujúce sa hudbe a spevu pre ľudí s touto diagnózou v opatrovateľských domoch.



Takže hudba sa zdá byť odolná proti pôsobeniu neurodegeneratívneho úpadku a ďalších získaných poranení mozgu. Ale prečo je to tak cenná činnosť pre týchto ľudí? Jedným z kľúčovým zistením je, že hudba je veľmi dobrá narážka na autobiografické spomienky - to sú spomienky, ktoré posilňujú náš pocit identity a hrajú veľmi významnú úlohu v tom, ako sme sociálne a citovo spojení s tými, ktorí sú nám blízki.

Melódie, ktoré sme prvýkrát počuli medzi ranou pubertou a neskorou 20-kou sa zdajú byť obzvlášť evokujúce. Navyše, hudba je základná zložka emocionálnej komunikácie. Koniec koncov, veľká časť našej interakcie s ešte nerozprávajúcimi dojčatami je závislá predovšetkým na zmenách v tóne hlasu a väčšina rodičov by sa zhodla, že je to tá najprirodzenejšia vec na svete upokojiť dieťa s uspávankou. Hudba tiež prispieva k hovorenému jazyku; bez melodických nuáns by naše slová zneli roboticky a bez citu.

Čo krik, smiech, plač, buchot...?


Tieto základné komunikatívne kvality hudby musia byť čiastočne dôvod, prečo spev poskytuje spôsob, ako sa spojiť s ľuďmi, ktorí majú závažné kognitívne poruchy. Ale hudba je viac než len zábavná činnosť, ktorá spája ľudí. Existujú silné dôkazy, že môže výrazne zlepšiť objektívne opatrenia na ochranu zdravia a pohody.

Okrem možných fyzických výhod spevu ako kardiovaskulárnej aktivity, hudobné zázemie môže tiež znížiť hladinu hormónu kortizolu, posilniť imunitu, znížiť vnímanie bolesti a znížiť príznaky depresie. A čo je najdôležitejšie, zlepšiť náladu, pamäť a celkovú kvalitu života u ľudí s demenciou. Tí z nás, ktorí žijú alebo pracujú s ľuďmi s demenciou sa z tohto môžu poučiť a inšpirovať. Všetko nasvedčuje tomu, že hudba môže ponúknuť jedinečný a dôležitý spôsob, ako komunikovať, keď sú všetky ostatné cesty uzavreté.

Zdroj: dailymail.co.uk

ODPORÚČAME TIEŽ:
Môže vlna horúčav uškodiť vášmu dieťaťu?
V kočiariku treba pripútať aj najmenších novorodencov
Prezuvky do školy treba mať vzdušné, ťažká taška môže uškodiť
Nesprávne použitá klimatizácia môže spôsobiť viacero ochorení

Komentáre