Technológie

Slovenský startup Tageme môže zmeniť svet

"Áno, nadpis je možno trocha prehnaný, ale do určitej miery s ním budete súhlasiť. Tageme si nevyžaduje prakticky nič okrem mobilu a umožňuje nálezcovi anonymne vrátiť stratené predmety majiteľovi. "

Erik Stríž, 4. septembra 2014 10:00
Tageme - NFC a QR štítok pre straty a nálezy Foto: Tageme

Slovenské startupy nie sú vôbec menej zaujímavé alebo prospešné, ako tie zo zámoria. Jeden z tých najnovších, ktorý sa prezentuje pod názvom “tageme”, má potenciál ovplyvniť priemysel so zariadeniami venujúcimi sa stratám a nálezom. Tento nový priemysel je síce prospešný, avšak stále nie celkom atraktívny pre samotných používateľov.

Základom slovenského produktu tageme je, že nevyžaduje žiadne napájanie, alarmy, bezdrôtové pripojenia a ani nič podobné. Ide totiž o mimoriadne odolnú a elegantne nadizajnovanú krabičku so vstavaným NFC štítkom a vytlačeným QR kódom.

Tageme - NFC a QR štítok pre straty a nálezy Foto: Tageme

Použitie je veľmi intuitívne


Tageme umiestnite na kabelku, batožinu, na obojok vášho psíka či kľúče, na čokoľvek. Keď nastane tá nepríjemná situácia a psík vám odbehne preč alebo si zrazu uvedomíte, že pri sebe nemáte tašku, zvyčajne nemáte veľa možností, ako ju riešiť. S tageme však máte ešte o jednu možnosť alebo šancu navyše.

Keď túto vašu kabelku, batožinu alebo kľúčenku s tageme štítkom nájde človek vlastniaci smartfón, môže vás veľmi jednoduchou a elegantnou cestou kontaktovať. Ani to sám nemusí chcieť, stačí, keď svoj NFC telefón priloží k tageme alebo keď nasníma QR kód. V internetovom prehliadači telefónu sa automaticky otvorí webstránka s komunikačným rozhraním s majiteľom strateného predmetu. Vyzerá to jednoducho.

Tageme - NFC a QR štítok pre straty a nálezy Foto: Tageme

Nepotrebuje napájanie a ani Bluetooth


Obmedzenia zariadenia tageme nie sú tak zásadné, aby bránili jeho rozšíreniu do bežného života. Vyžaduje sa jedine smartfón s pripojením na internet na strane majiteľa a aj nálezcu. To je v porovnaní s inými riešeniami, ktoré vyžadujú samostatné napájanie alebo priame napojenie na smartfón majiteľa, jednoduchšie.



Tvorcovia projektu tageme si v týchto dňoch hľadajú dostatok finančných prostriedkov na jeho realizáciu. Robia tak prostredníctvom internetového crowdfundingu na medzinárodne rešpektovanom portáli Indiegogo.com.

Kampaň trvá šesťdesiat dní a k dnešnému dňu si projekt získal priazeň viac ako sedemdesiatich investorov, ktorí dokopy vyzbierali viac ako tri a pol tisíc amerických dolárov. Cieľom je získať 15-tisíc dolárov, z ktorých bude možné financovať aj prípadné odmeny pre poctivých nálezcov.

ĎALŠIE ČLÁNKY


Luxusné telefóny nahradili vylepšené iPhony
Sledujte si prenesené dáta v mobile, vyhnete sa vysokým faktúram
Redakčný test: Našli sme windowsovú alternatívu k Macbooku
Gigantické hodiny s elektronickým atramentom ClockONE
Vyberáme mobil: Drahší originál alebo lacný fake?
Má skvelý displej, nahráva UltraHD video a zaostruje laserom
Virtuálnu realitu môžete mať v mobile aj vy

Komentáre