Technológie

Mobilný telefón s kožou a drevom na obzore

"Inteligentný mobilný telefón Motorola Moto X vo svojej druhej generácii ponúkne nielen prvotriedny výkon, ale aj skvelý displej a celkom atypické zadné kryty. "

Erik Stríž, 9. septembra 2014 10:00
Motorola Moto X (2014) Foto: Motorola


Spoločnosť Motorola je vo svete biznisu zaujímavým fenoménom. Najprv má úspech, ten potom opadne, tak ho odkúpi najväčší internetový gigant na svete (Google), ten sa však po čase rozhodne firmu odpredať čínskemu Lenovu a ten sa snaží rýdzo americký brand opäť priviesť do siene slávy. Môže sa mu to podariť aj vďaka druhej generácii smartfónu Moto X.

Motorola Moto X druhej generácie je ukážkou toho, ako by mali vyzerať špičkové smartfóny. Telefón je nositeľom výkonného hardvéru, skvelého displeja, pokrokového operačného systému a ponúkne niečo, čo sa zdanlivo prieči aktuálnemu trendu. Aj bežne dostupný smartfón môže byť vybavený zadným krytom z kože, dreva alebo textilu. Práve takéto možnosti personalizácie ponúkne Moto X.

Motorola Moto X (2014) Foto: Motorola

Mobilný telefón s organickým dizajnom


Smartfón Moto X nie je typickým predstaviteľom moderného dizajnu smarfónov. Nesnaží sa byť úhľadnou kompaktnou tehličkou s 90-stupňovými zovretiami stien, namiesto toho ukazuje krásu ladných tvarov a oblín. Z prednej strany vyzerá ako väčšina iných smartfónov, zozadu však dáva jasne najavo, že má ambície osloviť aj ľudí, ktorých už trocha omrzeli chladné plastové, kovové a sklenené telefóny.

Motorola Moto X (2014) Foto: Motorola

Špičkový displej je základ


Moto X je vybavený veľkým displejom s uhlopriečkou 5,2 palcov a rozlíšením Full HD, teda 1080×1920 pixelov. Prehrávanie Full HD videa v mierke 1:1 je nepochybne veľmi atraktívne, dôležitejšie však je, že obraz pracuje vďaka technológii AMOLED , ktorá je po SuperAMOLED považovaná za lídra v oblasti digitálneho zobrazovania. Displej je chránený odolným sklom Gorilla Glass 3.

Dve vynikajúce kamery v cene


Na tele zariadenia sa nachádzajú dve kamery. Tá predná, ktorá okrem tvorby selfie fotiek slúži v prvom rade ako webkamera, má rozlíšenie snímača dva megapixely a dokáže nahrávať video vo veľkosti Full HD. Nie je však vybavená automatickým zaostrovaním a ani LED diódou, ktorú sme už párkrát videli v smartfónoch aj na strane s displejom.

Hlavná kamera, tá na zadnej strane, má rozlíšenie výborných 13 megapixelov pre fotografie a 4K pre video. 4K video je štvornásobne vyššie rozlíšenie, ako dnes populárne a takmer bežné Full HD a ešte stále nie je na trhu dostatok zariadení, a platí to aj pre televízory, ktoré by takto veľké video dokázali spoľahlivo prehrávať. Preto bude pre budúcich majiteľov Moto X vhodnejšie ostať pri nižšom rozlíšení Full HD, ktoré smarfón dokáže nahrávať s plynulosťou až 60 snímkov za sekundu. Súčasťou výbavy tejto zadnej kamery je automatické zaostrovanie, detekcia tvárí a úsmevov, rôzne filtre a efekty, HDR, digitálna stabilizácia obrazu, funkcia dodatočného preostrovania fotografie a prisvietenie s pomocou dvojice LED diód.

Motorola Moto X (2014) Foto: Motorola

Výkonné jadro a dobrý systém


Takéto pôsobivé parametre a spoľahlivý chod smartfónu je výsledkom súladu dobrého hardvéru a moderného operačného systému. Systém Android KitKat funguje rýchlo a spoľahlivo aj vďaka 4-jadrovému procesoru 2,5 GHz, operačnej pamäti 2 GB, vnútornej pamäti 16 až 32 GB a výbornej grafike Adreno 330.

Okrem uvedeného má smarfón Moto X vo svojej výbave aj doplnkové funkcie ako ovládanie hlasom, gestami a pohybmi (Touchless Control), funkciu Moto Assist, potlačenie rušivých zvukov pri telefonovaní a podobne. K tomu si pripočítajte ešte vstavané senzory ako akcelerometer, gyroskop, barometer, senzor intenzity osvetlenia, teplomer, merač elektromagnetického poľa, spojenia NFC, Bluetooth, Wi-Fi, infraport, A-GPS či siete 4G LTE.

Škoda je, že sa do telefónu nevošiel slot na pamäťovú kartu či FM rádio. Našťastie, toto sú len drobnosti, ktoré celkovému dojmu zo smartfónu veľmi neuškodia.

Motorola Moto X (2014) Foto: Motorola

Vymeniteľné kryty ako výhoda s malou nedokonalosťou


To najpodstatnejšie, o čom sa v súvislosti s mobilom Motorola Moto X hovorí najviac, je možnosť personalizácie krytmi s kreatívnymi textúrami. Motorole nestačí ponúknuť iba niekoľko farebných variantov krytov, v základnej ponuke budú aj textúry dreva či dokonca z kože. To by mohlo osloviť aj ľudí, ktorí sa doteraz obzerali po rôznych alternatívnych krytoch a bumperoch pre mobilné telefóny. Teraz ich budú mať priamo od výrobcu vrátane záruky a aj určitej garancie kvality.

Na druhej strane je miernou nevýhodou, že tento zadný kryt nie je celkom plochý, ako to môžeme vidieť napríklad pri Sony Xperia Z sérii alebo Apple iPhone. V takom prípade by na zmenu textúry stačili klasické nalepovacie textúry. V prípade Moto X bude potrebné meniť celý zadný kryt.

ĎALŠIE ČLÁNKY


Luxusné telefóny nahradili vylepšené iPhony
Sledujte si prenesené dáta v mobile, vyhnete sa vysokým faktúram
Redakčný test: Našli sme windowsovú alternatívu k Macbooku
Gigantické hodiny s elektronickým atramentom ClockONE
Vyberáme mobil: Drahší originál alebo lacný fake?
Má skvelý displej, nahráva UltraHD video a zaostruje laserom
Virtuálnu realitu môžete mať v mobile aj vy

Komentáre