Technológie

Hodinky Ritot so vstavaným projektorom

"Inovácie vo svete náramkových hodín prichádzajú ešte aj dnes. Po inteligentných hodinkách prichádzajú nové so vstavaným projektorom. "

Erik Stríž, 5. augusta 2014 17:00
Ritot, prvé hodinky s projektorom Foto: Ritot



Vývoj hodiniek sa nezastavuje ani dnes


Náramkové hodinky patria medzi najstaršie automatické zariadenia, aké ľudia pri sebe nosia. Prekonávajú ich snáď iba pušky, ktoré si takisto vyžadovali vysokú úroveň mechanickej prepracovanosti, avšak ani zďaleka ešte neboli automatické. Prvé hodinky, ako ich poznáme dnes, údajne vznikli v 16. storočí v Nemecku a od tých čias sa veľmi nezmenili. Aj naši predkovia spred takmer päťsto rokov mali skúsenosť s odčítavaním času z kotúča, z ktorého stredu sa rotačne pohybovali dve ručičiky. Jedna hodinová, druhá minútová.

Dnes je situácia rovnaká, avšak dočkali sme sa aj určitých alternatív. Populárne digitálne hodinky, ktoré už dnešní dvadsiatnici a tridsiatnici vnímajú ako celkom bežnú súčasť života, v posledných rokoch čiastočne nahradzujú komplikovanejšie displeje. Inteligentné hodinky sú zatiaľ technologickým vrcholom vývoja náramkových hodín, avšak aj “nižšie formy zobrazenia” pôsobia atraktívne. Jedným z takýchto zaujímavých spôsobov zobrazenia času môže byť aj jeho projekcia na chrbát ruky.

Ritot, prvé hodinky s projektorom Foto: Ritot



Vstavaný projektor ako forma zobrazenia


Vstavaný projektor v hodinkách, to je novinka. Projektory si zvyčajne predstavujeme ako väčšie zariadenia, ktoré na fungovanie potrebujú nielen veľkú stenu, ale aj viac elektrickej energie, než sú im schopné dodať batérie používané v hodinkách. V prípade hodiniek Ritot je však tento projektor tak trocha iný. Nemá za cieľ premietať nám na ruku filmy, ale iba aktuálny čas a niekoľko iných symbolov.

Po vzore mnohých iných moderných zariadení sú aj hodinky Ritot inteligentné a je ich možné prepojiť s mobilným telefónom prostredníctvom pripojenia Bluetooth. Vďaka tomu môžete využívať nielen funkcie vstavaného akcelerometra, ale aj si nechať na ruku nasvietiť informáciu o tom, kto vám práve volá, alebo čo váš priateľ napísal na Facebook.

Ritot, prvé hodinky s projektorom Foto: Ritot



Súlad dizajnu a pokrokových funkcií


Hodinky Ritot na prvý pohľad vyzerajú ako imidžový náramok. Práve to bol cieľ jeho dizajnérov, aby na prvý pohľad nepôsobili ako hi-end zariadenie, ale ako estetický doplnok. Povrch náramku vyzerá ako vyrobený z kože a bočné steny pripomínajú skôr drevo a kov, ako plast.

Tento imidžovejší variant hodiniek výrobca nazval veľmi jednoducho, Bracelet. Druhý variant hodiniek ponúkne o niečo viac funkcií a jednoduchší vzhľad, ktorý už pomerne jednoznačne napovedá o tom, čo je jeho funkciou.



Funkcie aj pre športové využitie


Verzia náramku Ritot s názvom Sport už názvom hovorí o tom, na čo by ste ho mali používať. V hodinkách je vstavaný balíček moderných technológií, ktoré poznáme skôr z mobilných telefónov. Vďaka nim dokáže náramok sledovať váš denný režim a aj športové výkony, ktoré následne pošle cez Bluetooth do smartfónu. Na displeji telefónu potom môžete sledovať váš dlhodobý pokrok a plnenie športového plánu.

Ritot, prvé hodinky s projektorom Foto: Ritot



Veľký úspech napriek zdanlivej nezrealizovateľnosti


Vyzerajú podľa vás hodinky Ritot priveľmi futuristicky, možno až nereálne? Netrápne sa nad tým, pretože určite nie ste so svojim názorom sami. Hodinky Ritot totiž ešte neboli reálne postavené, sú iba veľmi konkrétnym projektom, na ktorého realizáciu sa aj v tejto chvíli hľadajú investori prostredníctvom internetového crowdfundingu.

Tvorcovia projektu pôvodne chceli na serveri Indiegogo.com vyzbierať 50-tisíc amerických dolárov, ale iba niekoľko dní po spustení zbierania financií sa všetko zvrhlo. Ani nie za tri týždne od spustenia kampane majú tvorcovia k dispozícii viac ako 700-tisíc dolárov od menších či väčších investorov!

Pre morálne benevolentnejších je toto skvelý tip na extrémny zárobok za nič. Neexistuje totiž žiadna garancia, že by sa hodinky Ritot skutočne podarilo v dohľadnej dobe vyrobiť a dokonca ani po technickej stránke nie je zariadenie ešte celkom premyslené. Budeme so záujmom sledovať, či sa jeho tvorcom skutočne podarí hodinky Ritot dostať na trh aspoň v priebehu budúceho roka.

ĎALŠIE ČLÁNKY


Luxusné telefóny nahradili vylepšené iPhony
Sledujte si prenesené dáta v mobile, vyhnete sa vysokým faktúram
Redakčný test: Našli sme windowsovú alternatívu k Macbooku
Gigantické hodiny s elektronickým atramentom ClockONE
Vyberáme mobil: Drahší originál alebo lacný fake?
Má skvelý displej, nahráva UltraHD video a zaostruje laserom
Virtuálnu realitu môžete mať v mobile aj vy

Komentáre