Technológie

Apple plánuje vstup do vylepšenej reality, najala si človeka z NASA

"Apple si najalo špecialistu Jeffa Norrisa z NASA, aby pracoval na vývoji okuliarov s vylepšenou realitou. "

Erik Stríž, 27. apríla 2017 11:00
Virtuálna realita. Ilustračná fotografia. Foto: Pixabay
Virtuálna a rozšírená realita sú technologické inovácie, ktoré stále čakajú na svoj najväčší rozmach. Nepochybne na ich atraktivite a popularite pridali aj spoločnosti Oculus, HTC a predovšetkým Google, ktoré na nich začali stavať hry, vzdelávacie aplikácie a rôzne simulátory pre získavanie zručností.

Technologický svet stále čaká, kedy krok v ústrety virtuálnej a rozšírenej realite spraví aj Apple. Americký gigant stojaci za slávnymi značkami iPhone, iPod, Macbook a ďalšími ešte stále nezverejnil svoje zámery novú technológiu štandardizovať a predávať, už niekoľko rokov sa však špekuluje, že kdesi za zatvorenými dverami prebiehajú testy jej prototypov.

Najnovšie správy sa týkajú personálneho zázemia spoločnosti Apple. Bloomberg zverejnil informáciu o tom, že ešte začiatkom roka sa do radov Apple zaradil istý Jeff Norris, špecialista na interakciu medzi človekom a počítačom, ktorý predtým pracoval pre NASA Jet Propulsion Laboratory. Okrem toho Norris pred tromi rokmi inicioval vývoj projektov, ktorých cieľom bolo vytvoriť pôdu pre využitie virtuálnej a rozšírenej reality vo vesmírnom výskume.

Jeho prechod do americkej technologickej spoločnosti je spájaný práve s vývojom zariadení pre rozšírenú realitu, napríklad špeciálnymi okuliarmi s displejmi, uvádza magazín Dailymail. Očakáva sa, že Apple pracuje na headsete, ktorý spojí virtuálnu a rozšírenú realitu v jedno, niečo na spôsob Microsoft HoloLens.
VR laboratórium VHIL na Stanfordskej univerzite v Kalifornii, ilustračná fotografia Foto: VHIL

Apple nie je inovátor, ale ten, kto štandardizuje nové technológie


Apple nikdy neprichádzalo s technológiami, o ktorých úspechu by si nebolo isté. Zvyčajne sa po uvedení niektorej z nich stáva pred očami verejnosti inovátorom, v skutočnosti však len využíva také technológie, ktoré už predtým vytvoril menší výroba elektroniky.

Vďaka Applu sa takéto inovácie štandardizujú a popularizujú, čo možno vidieť napríklad na rozsahu využitia dotykových displejov, na funkcii vstavaného gyroskopu, senzora odtlačkov prstov či dvojitej kamery. Dokonca aj také pero pre dotykové displeje, o ktorom ešte pred niekoľkými rokmi Apple vyhlasovalo, že ho nikto nechce a nepotrebuje, je dnes pomerne populárnym príslušenstvom k moderným iPadom.


ODPORÚČAME AJ:


Muž pokoril svetový rekord, strávil 25 hodín vo virtuálnej realite
Môže byť virtuálna realita nebezpečná? Mnohí budú tvrdiť, že áno. Tento problém však zrejme nemá muž, ktorý strávil s headetom virtuálnej reality na hlave až 25 hodín.

Klasické umenie sa chce priblížiť verejnosti cez virtuálnu realitu
Moderné technológie idú ruka v ruke s klasickým umením a históriou. Dokazuje to aj projekt #BigArtRide, ktorý vás posadí na bicykel, nasadí headset virtuálnej reality a dostane do sveta umenia v nevšednej forme.

Vedci chcú virtuálnou realitou učiť ľudí empatii
Stanfordská univerzita v Kalifornii využíva technológie virtuálnej reality, aby skúmala ľudské správania. Jej vedci prišli na to, že sa vďaka nej dá budovať aj empatia.

Zotročuje nás virtuálny svet alebo nám dáva slobodu?
Predstavte si virtuálny svet, v ktorom sa môžete stretnúť s priateľmi a hrať športy, budovať stavby alebo lietať v oblakoch. Vďaka virtuálnej realite a projektu Surreal je to možné už dnes.

Štyri spôsoby, ako sa dá využiť 3D a virtuálna realita v biznise
Myslíte si, že virtuálna realita má uplatnenie iba pri hraní hier a v IT priemysle? Potom budete prekvapení, kde všade sa dá využiť.

Google má prvý vlastný smartfón a výrazne zlepšuje virtuálnu realitu
Má neobmedzenú pamäť na fotky a videá, špičkový displej a podporu pre zatiaľ najlepšiu mobilnú virtuálnu realitu. Google Pixel má veľmi dobré vyhliadky na úspech.

Virtuálnu realitu ovládnete vlastnými rukami
Technológie virtuálnej a rozšírenej reality sa stále zlepšujú. Najnovší headset Intel Alloy nepotrebuje veľký počítač a je lepší ako riešenie Daydream od Google.



Zdroj: ”>Apple hires NASA's augmented reality boss as secretive smart glasses project gets ready for blast off

Komentáre