Technológie

Google má prvý vlastný smartfón a výrazne zlepšuje virtuálnu realitu

"Má neobmedzenú pamäť na fotky a videá, špičkový displej a podporu pre zatiaľ najlepšiu mobilnú virtuálnu realitu. Google Pixel má veľmi dobré vyhliadky na úspech. "

Erik Stríž, 12. októbra 2016 9:00
Komplet pre virtuálnu realitu Google Daydream. Headset s ovládačom bude stáť 79 USD, telefón 600 eur a viac. Použiť sa však budú dať aj lacnejšie mobily od Samsungu, HTC, LG, Sony, Huawei a ďalších výrobcov. Foto: Google
Spoločnosť Google určite nie je potrebné predstavovať. Okrem internetu výrazne preniká aj do každodenného života a aj do sveta hardvéru, konkrétne počítačov a smartfónov. V minulosti s veľkým úspechom predviedla mobilné telefóny značky Nexus, na ktorých vývoji a predaji spolupracovala so značkami ako LG, HTC, Huawei či Samsung. Viacmenej išlo skôr o nástroje s vtedy najnovšou verziou operačného systému Android.

Dnes sa situácia mení. Google chcelo vlastný smartfón, ktorý by navrhol od začiatku až po finále. Vznikol smartfón s názvom Google Pixel, ktorý bude k dispozícii v dvoch veľkostiach a ponúkne veľmi zaujímavé funkcie. Jeho cena nebude celkom nízka, ale mal by sa vedieť popasovať s najlepšími telefónmi sveta. Podľa odborníkov má Google s novou značkou smartfónov veľmi priaznivé vyhliadky.

Google Pixel sa bude predávať v troch farbách a s nezvyčajným prevedením zadného krytu. V hornej časti zadného krytu môžete vidieť okrúhly senzor odtlačkov prstov. Foto: Google

Neobmedzená pamäť aj bez pamäťovej karty

Google Pixel má moderný displej s obrazovou technológiou Super AMOLED, vysoký výkon, senzor odtlačkov prstov, kovové telo, batériu s výdržou minimálne jeden celý deň a neobmedzenú pamäť na fotky a videá. To tvrdí Google a má tým na mysli priestor na cloudovom úložisku Google Photos. Samotný telefón bude mať pamäť vo veľkosti 32 alebo 128 GB a neumožní vloženie pamäťovej karty. Čo k tomu povedať? Všetci tí, ktorí doma majú vysokokapacitné pamäťové karty, si ich budú môcť odložiť späť do šuflíka.

Menšia verzia smartfónu Pixel má 5-palcový displej s Full HD rozlíšením a funkcie totožné so svojím väčším súrodencom. Pixel XL má síce iba 5,5-palcový displej, ale zreteľne vyššie rozlíšenie - až QHD. Na prvý pohľad toto vyššie rozlíšenie síce nie je viditeľné, ale pri použití v headsetoch virtuálnej reality pre sledovanie 3D obsahu si rozdiel určite všimnete.

Internetový gigant predviedol smartfóny, ktoré vyzerajú naozaj výborne. S cenou od 600 do 1000 eur ale nebudú cenovým trhákom a zrejme ani bestsellerom. Vieme už dnes, že Pixel a Pixel XL sa budú predávať v stovkách tisícoch a možno až v miliónoch kusov. Netrúfame si ale tvrdiť, že by novinka mala potenciál ohroziť iPhone alebo top modely od Samsungu.

Zdroj: Introducing Pixel, Phone by Google (youtube.com)

Vylepšená virtuálna realita pre mobily

Google to myslí s virtuálnou realitou veľmi vážne. Pred niekoľkými rokmi vytvoril platformu s názvom Cardboard, ktorá je ešte aj dnes bezplatnou vstupenkou do sveta mobilnej virtuálnej reality. Cardboard je dnes štandard, ktorého kvalita sa líši v závislosti od telefónu, na ktorom 3D obsah sledujete. Tento štandard môže byť veľmi zlý, ale aj prekvapivo dobrý.

Najnovšie aktivity spoločnosti na poli virtuálnej reality vyústili do vytvorenia celkom novej platformy s názvom Daydream. Vo svojej podstate je to radikálne vylepšený Cardboard, ktorý po novom pripúšťa oveľa intenzívnejšiu interakciu s virtuálnym prostredím. Google vyrobilo vlastný headset, do ktorého sa vloží smartfón. Zaujímavosťou je, že je vyrobený z textílie, je mimoriadne ľahký a mäkký. Výrobca dúfa, že si ho vďaka tomu ľudia obľúbia, pretože už to viac nebude iba kus plastu.

Platforma Daydream je výrazným vylepšením pôvodného Cardboard, umožňuje kvalitnejší obraz a zlepšené ovládanie. Foto: Google
K textilnému headsetu s vylepšenou binokulárnou optikou Google pridá aj špeciálny ovládač, ktorým je možné pohybovať sa vo virtuálnom prostredí a interagovať s ním. Tento ovládač je pomerne malý, je vybavený niekoľkými funkčnými tlačidlami a má zabudovaný senzor polohy (gyroskop), ktorým sa neustále sleduje jeho pohyb a poloha. Vo virtuálnej realite sa tento ovládač môže stať zbraňou, kúzelníckou paličkou alebo čímkoľvek iným, pričom pohyby používateľa sa v reálnom čase premietajú do virtuality.

Google predviedol inovácie, ktoré stoja za pozornosť. Pravdepodobne nespôsobí revolúciu, skôr poukazuje na vyspelosť a možnosti súčasnej elektroniky, ktorú nosíme vo vreckách. Nové telefóny Pixel a Pixel XL a headset virtuálnej reality Daydream View budú v predaji už budúci mesiac aj na Slovensku.


ODPORÚČAME AJ:
Nositeľná elektronika vie aj pomáhať, toto sú jej najnovšie využitia
Toto by ste mali vedieť o novom iPhone 7
Tento geniálny vynález mohol zmeniť svet, obsahoval všetko pre mobil
Kráľ fotomobilov a svetová inovácia v jednom? Máme pochybnosti
Legendárne mobily alebo ikonická kamera v telefóne

Komentáre