Život

Sedem druhov rodičov, ktorých každý nenávidí

"Stretnete ich na ihriskách, v reštauráciách alebo detských centrách. Sledujete ich správanie a jediné, čo si pomyslíte je: Nenávidím ich. "

TASR, 19. februára 2015 13:00
Ilustračné foto Foto: TASR - Michal Svítok
Každý rodič pristupuje k výchove svojho dieťaťa rôznym spôsobom. Ponúkame vám niekoľko typov rodičov, ktorých štýl výchovy vás dokáže vyviesť z miery.

Perfektní rodičia


Ich deti poslúchajú na slovo, celú noc nerušene prespia a zjedia všetko, čo im dáte. Tieto deti sú perfektné pretože ich rodičia sú perfektní. Každý rodič vie, že je to klamstvo. Aj to najlepšie dieťa na svete máva občas záchvaty hnevu, problémy so spánkom alebo s odmietaním určitého druhu jedla. „Perfektný rodič“ sa snaží na druhých len urobiť dojem, aby mu každý závidel.

Prví a jediní rodičia na svete


Každému dávajú najavo, aké to majú ťažké, ako veľmi sa musia pre svoje deti obetovať. Potrebujú váš súcit a obdiv za to, ako to perfektne zvládajú. O takýchto ľuďoch si len pomyslíte, že vy denne musíte riešiť minimálne toľko, ak nie viac problémových situácií s vašimi deťmi a že oni nie sú ničím výnimoční.

Všetko vedia najlepšie


Každému radia bez ohľadu na to, či o ich radu stojíte alebo nie. Najlepšie plienky sú tieto, najlepšia škôlka táto, spinkať musí dieťa vtedy a vtedy, najlepšie hračky sú tieto a na nočník treba dieťa zvykať už od... Riešenie majú na všetko. Akurát si zrejme neuvedomili, že každé dieťa je jedinečné a na každé platia iné metódy.

Facebookoví rodičia


Takýto rodičia sú zväčša starostlivými rodičmi, akurát majú potrebu podeliť sa s ostatnými o každú sekundu života ich dieťaťa. Neustále fotia, kamerujú a stajlujú svoje deti do rôznych póz. Potom to čo najskôr zavesia na sociálne siete a ich priateľov doslova otravujú stovkami záberov denne ako ich synček krásne papá, hojdá sa, kaká na nočníku, hrá sa pekne v piesku a tak ďalej a tak ďalej. Pre každého rodiča je jeho dieťa najkrajšie najzlatšie a najšikovnejšie, ale treba pochopiť, že svet sa netočí len okolo neho

Bio rodičia


Kŕmia svoje deti biopotravinami, kupujú im len drevené hračky, všetok voľný čas trávia v prírode alebo na farmárskych trhoch. Ženy rodia doma a svoje deti odmietajú očkovať. Všetko, čo robia je to najlepšie bez ohľadu na názory lekárov alebo skúsenejších rodičov. Na ostatných sa pozerajú s opovrhnutím a krútia hlavou ak kŕmite dieťa z umelej fľaše alebo mu dávate zjesť nejakú sladkosť. Samozrejme, že zdravý životný štýl chce dopriať svojmu dieťaťu každý, ale netreba to preháňať a tvrdiť napríklad, že cukor a múka zabíja. No nezabíja.

Salámisti


Dieťa pobehuje a vyvádza v reštaurácii, zatiaľ čo jeho rodičia si spokojne jedia svoj obed. Keď sa niekto sťažuje, že dieťa naňho vylialo džús alebo prevrhlo stoličku, rodič len odvetí: „Však je to len dieťa, majte ohľad.“ Oproti prehnane starostlivým rodičom, ktorí doslova v každej sekunde stoja za zadkom svojho dieťaťa, je toto opačný extrém. Každé dieťa potrebuje mať svoje hranice, pretože sa nakoniec stane nezvládnuteľné. Dieťa rýchlo vycíti, že je stredobodom vesmíru a preto si môže bez ohľadu na čokoľvek robiť čo chce.

Náladoví rodičia


Najprv vidíte, ako svoje dieťa za všetko čo spraví rodič okrikuje, je podráždený, dieťaťu dáva samé príkazy, rozkazy a zákazy. Nakoniec mu prasknú nervy a udrie dieťa po zadku. Vzápätí sa uvedomí, čo spravil, príde mu dieťaťa ľúto prípadne sa obáva reakcie okolia. Začne dieťa objímať, hovorí mu, ako ho ľúbi a vynucuje si od neho bozky. Každý má niekde zlý deň, avšak dieťa by malo mať pocit bezpečia a cítiť z vás pokoj a vyrovnanosť.

Zdroj: kzoodad.com, yourtango.com

Reakcie rodičov


Odporúčame aj:
Desať vecí, ktoré nikdy nesmiete povedať žene
OBÁVANÝ PIATOK TRINÁSTEHO: Treba mať z neho naozaj strach?
Osem zlozvykov, ktoré vyvolávajú stres
Aj vaše dieťa miluje zrkadlá? Zistili sme prečo
Desať vecí, ktorými zaručene skazíte Valentína

Komentáre