Život

Sedem spôsobov, ako spoznáte pasívne agresívnych ľudí

"Nevraživosť a nepriateľstvo často schovávajú za úsmev. Sú neúprimní, manipulatívni, posadnutí pomstou. "

Zuzana Onufer, 15. septembra 2015 10:00
Ilustračné foto. Foto: TASR – Milan Kapusta
Pasívne agresívnych ľudí stretnete na pracovisku alebo v osobnom živote. Je ťažké ich odhaliť, pretože svoj hnev a nenávisť vedia veľmi dobre maskovať. Prinášame vám sedem príznakov, ako takýchto ľudí rozpoznať.

1. Vyhováranie


Pasívne agresívni ľudia sú často roztržití, neplnia si načas svoje pracovné povinnosti. Namiesto toho, aby na rovinu priznali, že niečo nestihli, vyhovárajú sa na to, že zabudli na termín alebo museli robiť niečo iné. Za každú cenu sa chcú vyhnúť tomu, aby ostatní odhalili ich neschopnosť.

2. Nevedia povedať nie


V snahe zapáčiť sa všetkým naokolo, nedokážu pasívne agresívni ľudia povedať nie. Napriek tomu, že dopredu vedia, že niečo splniť nemôžu alebo sa im niekam nechce ísť, nasľubujú vám hory doly. Keď už má prísť k plneniu dohody, zaprisahajú sa, že oni vám nič také nesľúbili alebo sa na poslednú chvíľu vyhovoria na chorobu alebo inú neodkladnú povinnosť.

3. Nechcú sa konfrontovať


Ak sa im niečo nepáči, nedokážu to povedať priamo. Radšej použijú frázy, ako: „To je v pohode,“ alebo „Nič sa nestalo.“ Poza chrbát sa síce budú sťažovať kdekomu, ale priamo vám povedať, že nesúhlasia s vaším postojom nedokážu. Takýto prístup však problémy nielenže nerieši, ale naopak zhoršuje.

4. Nevraživosť maskujú úsmevom


Kým bežní ľudia niekomu, kto im ublížil vynadajú alebo sa vyhýbajú jeho spoločnosti, pasívne agresívni ľudia svoj hnev a odpor v sebe dusia. Budú sa na vás falošne usmievať a podporovať vaše stanoviská, pričom v skutočnosti by vás utopili v lyžičke vody.

5. Sú posadnutí pomstou


Navonok milí a príjemní ľudia, spriadajú vo svojom vnútri plány, ako sa pomstiť ľuďom, ktorí im ublížili. Pasívne agresívni ľudia často zájdu pri svojej túžbe trestať až do krajnosti. Neurobia to však priamo, ale napríklad cez nevraživý anonymný e-mail, alebo cez škaredú fámu, ktorú o svojom „nepriateľovi“ rozšíria po firme.

6. Majú pocit bezmocnosti


Neveria si, nevedia si zariadiť život, mať nad ním kontrolu. Štylizujú sa do role obete alebo chudáčika, ktorému všetci ubližujú. Skôr, akoby podnikli kroky k zlepšeniu, presvedčia sami seba, že nemá zmysel sa snažiť, že to k ničomu nepovedie. Takýto pasívny prístup im spôsobuje ešte väčšie ťažkosti a dáva priestor, aby sa ich negatívne proroctvá naplnili.

7. Manipulujú ľuďmi


Pasívne agresívni ľudia vás len zriedka požiadajú o nejakú službu alebo pomoc. Častejšie sa uchyľujú k taktike manipulácie, aby dosiahli svoje. Napríklad namiesto toho, aby vás požiadali o požičanie peňazí, sa vám posťažujú, že nemajú z čoho zaplatiť splátku hypotéky, pretože ich niekto podvodom obral o peniaze. Zámerne vo vás vyvolajú pocit ľútosti a neváhajú klamať, len aby uspokojili svoje potreby.

Zdroj: psychologytoday.com

ODPORÚČAME AJ:
Patríte k ľuďom, ktorých privádza hlasné prežúvanie do zúrivosti?
Permanentný mejkap: Hrôza či vynález storočia?
Osem potravín, ktoré vám spôsobujú migrénu
Ste posadnutí zdravou stravou? Možno trpíte ortorexiou
Ako zahnať nepríjedný dych? Poradíme vám

Komentáre