Zdravie

Zlomené srdce? Dá sa z neho vyliečiť

"Žiaľ, ktorý sa vás zmocní po rozchode, nie je trvalý. A to aj napriek tomu, že vtedy si myslíte, že budete trpieť večne. "

Zuzana Lobotková, 13. apríla 2015 10:00
Ilustračné foto Foto: TASR
Svetlo na konci tunela. To vraj vedci našli aj pri bolesti zo straty lásky. Ľudské telo je naprogramované tak, aby prekonalo takýto smútok a hľadalo novú lásku. Vedci skúmali celý tento proces a rozdelili ho na dve časti. Prvú nazvali primárne vylúčenie partnera, odzamilovanie sa a rozchod, druhú sekundárne vylúčenie partnera, čo je potreba rozvoja nového romantického vzťahu.

Prečo sa rozchádzame?


Doktor Brian Boutwell zo Saint Louis University povedal: „V mozgu máme mechanizmus, ktorý nás prevedie cez ťažké obdobie života. To naznačuje, že ľudia sa dokážu zotaviť, bolesť časom naozaj mizne.“

Vedci sa výrazne pohybujú na poli evolučnej psychológie a tvrdia, že muži a ženy sa rozchádzajú z rôznych príčin. Napríklad, muž sa skôr rozíde, ak mu žena bola sexuálne neverná. Sú v tom zahrnuté evolučné dôvody – muži sa chcú vyhnúť výchove potomkov, ktorí geneticky nie sú ich vlastní.

Na druhej strane, ženy sa rozchádzajú skôr z citovej nevery, čo je opäť evolučne podmienené. U žien sa vyvinula silnejšia citová stránka ako pomoc pri získavaní fyzickej ochrany. Doktor Boutwell pre dailymail.co.uk povedal: „K rozchodu dochádza aj z rovnakého dôvodu, napríklad keď neuznávajú rovnaké hodnoty.“

Vedci si zvolali mužov a žien, ktorí tvrdili, že sú roky hlboko zamilovaní, a ktorí vedeli čo-to o bolesti z rozchodu. Ich MRI ukázalo pri zamilovanosti zvýšenie aktivity v častiach mozgu súvisiacich s radosťou, ale aj s užívaním kokaínu. Rozchod sa sa dá teda prirovnať k boju so závislosťou na kokaíne.

Boutwell sa pozrel aj na mozgy drogovo závislých, aby predpovedal, ako sa bude situácia vyvíjať. Bojujúci so závislosťou na kokaíne preukázali väčší objem šedej hmoty, než aktívni užívatelia. Mozog teda pracuje na oprave niektorých emócií a vzorcov správania sa, aby pomohol vytvárať nové vzťahy. „Ak budeme lepšie rozumieť rozchodom, môže to pomôcť aj pri záchrane vzťahov, alebo pri zotavovaní sa z bolesti, ktorú strata lásky spôsobuje,“ dodal Boutwell.

Ako rozchod ovplyvňuje telo?


Úzkosť zažívaná počas rozchodu aktivuje rovnaké časti mozgu, ako sú stimulované pri závislosti. Je to rovnaké aj pri úmrtí blízkeho človeka. Typický je šok, smútok, hnev, pocity viny, bezmocnosť, strach z budúcnosti, depresie, a nakoniec akceptovanie. Intenzívna emocionálna bolesť môže aktivovať rovnaké siete nervov, ako fyzická bolesť. A tak je len normálne, že pri strate partnera cítime bolesť v hrudníku, akoby nás tam niekto udrel.

Ľudia, ktorí prešli rozchodom, majú s vyššou pravdepodobnosťou problémy s nohami a pohyblivosťou. Chôdza do schodov alebo aj na krátke vzdialenosti zrazu nie je taká jednoduchá. Objavujú sa aj svalové kŕče a bolesť, všetko ako dôsledok stresu.

Emocionálne slzy sú vodnaté a menej slané, než bežné slzy. To znamená, že voda sa presúva do slanších tkanív okolo očí, vďaka čomu opuchnú. Stres a depresia sú spojené so zhoršením psoriázy, ekzémov, alopécie a dokonca akné. Takže rozchod nepomôže ani vašej pokožke.

Kardiológovia hovoria, že nie je nezvyčajné, keď vidia ľudí umierať na srdcový infarkt v prvých dvoch týždňoch po rozchode. S úrovňou zvýšeného adrenalínu telo prechádza do bojového režimu, čo môže so stresom spôsobiť srdcové problémy. Stres spôsobuje aj zvýšenie telesnej hmotnosti, a to najmä okolo žalúdka. Telo túži po cukroch a tukoch, tak po nich siahate.

ODPORÚČAME AJ

:
Prevencia rakoviny prsníka: Hľadá sa v prírodných extraktoch
Bolesti hlavy, kĺbov aj žalúdka. Môže za to vaša podprsenka?
Boj s cukrom: Dokážete ho vyhrať?
Desať potravín, ktoré vás nabijú energiou
Mladé ženy veria mýtom, o sexe sa hanbia hovoriť

Komentáre