Zdravie

Bolesti hlavy, kĺbov aj žalúdka. Môže za to vaša podprsenka?

"Trpíte bolesťami ramien, máte stuhnutý krk alebo vás bolieva hlava? A napadlo vám, že vinníkom môže byť kus oblečenia? "

Zuzana Lobotková, 3. apríla 2015 8:00
Ilustračné foto. Foto: TASR
Výrobca podprseniek urobil výskum, v ktorom odhalil, že až 76 percent žien nosí zlú veľkosť podprsenky. A to napriek tomu, že výber je bohatý. Čo by však ženy neobetovali pre tú správnu farbu, strih a materiál. Iné si zas nahovárajú, že časom sa im prsia zmenšia alebo narastú. Všetko má však svoje zdravotné následky. Ramienka aj košíky – treba si správne vybrať.

Príliš malá


Fyzioterapeutka Sammy Margová pre dailymail.co.uk povedala: „Často nachádzam priamu úmernosť medzi problémami s chrbticou, šijou a držaním tela, ktoré trápia moje klientky, a ich podprsenkami. Ak je podprsenka príliš tesná, môže vytvoriť tlak na nervy, svaly a cievy okolo ramien, v hornej časti chrbta a hrudníka, čo vedie k bolesti, bolestiam hlavy a dokonca aj mravčením v poprsí.

Pri dlhodobom nosení môže dokonca spôsobovať tlak na ramenný kĺb, čo ovplyvňuje rozsah a funkciu ramien a má za následok trvalé bolesti. Tesné podprsenky navyše môžu spôsobiť ranky na koži, ako sa zarezáva do kože.

Príliš veľká


Problémom nie je len príliš malá podprsenka. Ťažkosti spôsobuje aj priveľa priestoru. „Podprsenka, ktorá nie práve efektívne podporuje prsia, môže viesť k posturálnym problémom, ako sú zaoblené alebo zhrbené ramená, pretože žena neprirodzene stojí aj sedí, aby kompenzovala nefunkčnosť spodnej bielizne,“ vysvetlila Margová.

Ak je vaša veľkosť košíčkov C a väčšia, problémy sú ešte horšie. Zle podporované prsia tlačia na bránicu, čo spôsobuje ťažkosti s dýchaním. Hmotnosť pŕs v kombinácii so zlým držaním tela a sedavým spôsobom života môže dokonca zhoršiť problémy s trávením.

Ilustračné foto. Foto: F&F


Prsia sa skladajú z tuku a mliečnych žliaz, pričom v ich polohe ich držia jemné väzivá a spojivové tkanivo. Gravitácia, tehotenstvo, hormonálne zmeny, kolísanie hmotnosti a dokonca aj cvičenie pretiahnu kožu, štruktúry a podporné väzy prsníkov viac, než je obvyklé. A tým sa mení tvar prsníkov, čomu určite chcete zabrániť.

Tesné ramienka


Najbežnejšia mylná predstava je, že ramienka podprsenky sú tam na to, aby držali prsia. Len veľmi málo žien si uvedomuje, že sú to v skutočnosti najmenej dôležité časti podprsenky. Podpora je sústredená v košíčkoch a okolo hrudníka.

Tesne utiahnuté ramienka vyvíjajú tlak na ramená, zarezávajú sa vám do tela, ťahajú ramená a chrbticu dopredu, čo spôsobuje tlak na nervy a dokonca ovplyvňuje pružnosť ramena, či bolesti hlavy a krčných svalov. Dôsledkom môžu byť aj trvalé nevzhľadné drážky na každom ramene.
Nepadnúce kostice

Kostice pri priamom styku s kožou. To tiež nie je dobrá vec, keďže ju dráždia, alebo pri čerstvých prsných implantátov ich môžu aj poškodiť. Taktiež narážajú na rebrá, vďaka čomu ženy zažívajú nepohodlie a objavujú sa u nich modriny. Kostice by mali pevne sedieť na hrudnom koši, vpredu aj po stranách, okolo spodnej časti pŕs. Nemali by zasahovať do prsného tkaniva. Ak sa látka podprsenky pri kosticiach prederie, je na čase tento kúsok spodnej bielizne vyradiť.

Zlý tvar


Rôzne štýly podprseniek lichotia a poskytnú väčšiu podporu rôznym siluetám. Správne vybraná podprsenka ženám zvyšuje sebavedomie, komfort a pomáhajú v boji s gravitáciou. Ak máte široké ramená a medzeru medzi prsiami, balkonetová podprsenka, ktorá dvíha prsia zospodu nahor, bude pre vás najlepšia.

Ak máte úzke ramená a veľmi malú medzeru medzi prsiami, siahnite po podprsenke, ktorá ich pritisne k sebe. Veľmi veľké, ťažké prsia potrebujú podporu podprsenky s viacerých dielov látky zošitých dohromady. Ich košíčky sú na to špeciálne navrhnuté.

Ilustračné foto. Foto: Jennyfer


Nenechajte sa zlákať nosením pevne padnúcej športovej podprsenky. Ak ju nosíte aj mimo cvičenia, pripravte sa na dýchacie problémy. Tieto kúsky bielizne sú navrhnuté tak, aby držali prsia na mieste pri behu alebo cvičení, a teda ich držia pevnejšie, než bežné podprsenky.

V čom cvičiť?


Výskum z University of Portsmouth ukázal, že prsia sa pri cvičení pohybujú v rozmedzí desať až pätnásť centimetrov v troch alebo viacerých smeroch. To znamená, že podpora športovej podprsenky je nutnosťou, ak sa chcete vyhnúť bolesti pŕs.
Pre rôzne druhy športov sú na trhu dostupné aj rôzne druhy podprseniek podľa poskytujúcej podpory. Rovnako si ženy môžu vybrať podľa veľkosti svojich pŕs – pevnejšie podprsenky pritlačia prsia k hrudníku a sú vhodné pre väčšie poprsie, iné sú zas vhodné pre menšie objemy hrudníka. Nezabúdajte však, že aj tieto podprsenky časom strácajú svoju pružnosť a pevnosť, a treba ich vymeniť.



Zdroj: Dailymail.co.uk

ODPORÚČAME AJ:


Tri litre vody denne? Musia s tým súhlasiť vaše obličky
Jednorazovky, ktoré musíte vyskúšať: Postarajú sa o váš zvodný vzhľad
Správna vôňa vám môže zabezpečiť úspech a sympatie u iných ľudí
Fluorid vo vode nás pomaly zabíja. Pomáha k depresii a únave
Jedlo vás nemusí len zasýtiť. Pozor na civilizačné ochorenia

Komentáre