Zdravie

Boj s cukrom: Dokážete ho vyhrať?

"Sladké jedlá sú slabosťou nejedného človeka. Ale čoraz častejšie sa ozývajú hlasy, ktoré nazývajú cukor jedom a chcú sa zbaviť závislosti na tejto látke. "

Zuzana Lobotková, 30. marca 2015 10:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/Radovan Stoklasa
Cukor by sa vraj mohol stať novodobým tabakom, čo sa fyzickej závislosti týka. Niektorí ľudia totiž denne skonzumujú viac ako pätnásť lyžičiek cukru denne, pričom odporúčania sú, že cukor nemá predstavovať viac ako desať percent energetického príjmu denne. Ideálne by však bolo, ak by to bolo do päť percent, a teda približne 25 gramov.

Sladká závislosť


Svetová zdravotnícka organizácia odhalila, že priemerný príjem cukrov v Severnej a strednej Amerike je 95 gramov denne (19 kociek), v Južnej Amerike až 130 gramov (26 kociek) a v západnej Európe v priemere 101 gramov (20 kociek).

Často zo škodlivosti vinili tuky, pretože zvyšujú cholesterol, následne soľ kvôli zvyšovaniu krvného tlaku. Teraz je nepriateľom číslo jeden cukor. Ako sa dá vlastne tejto sladkej závislosti zbaviť? Televízia BBC One sledovala štyroch dobrovoľníkov, ktorí sa kvôli zdraviu snažili znížiť príjem cukru.

Štyria dobrovoľníci zvykli skonzumovať ohromujúcich 119 lyžičiek cukru denne. Mali to znížiť o 95 lyžičiek, v ideálnom prípade sa dostať na šesť lyžičiek denne. A to obrazne. Cukor sa totiž nachádza aj tam, kde by ste ho nečakali.

Nebezpečné šumivé nápoje


Jeden z dobrovoľníkov prijal 39 lyžičiek cukru denne len v sladených bublinkových nápojoch. Druhý má riziko na cukrovku 2. typu a slabosť na sladkosti, tretia je matka štyroch detí zvyknutá jesť polotovary – na raňajky si dopraje sušienky alebo čokoládu, štvrtý dobrovoľník ako zaneprázdnený manažér nedostatok času na jedlo rieši rýchlym občerstvením.

Z jedálnička mali vylúčiť hotové jedlá, bublinkové nápoje a sušienky. A výsledky boli ohromujúce. Keď sa títo ľudia obmedzili na šesť lyžičiek cukru denne, traja z nich schudli v priemere šesť kíl, štvrtý dobrovoľník o niečo menej. V priebehu pokusu odborníci merali mozgovú aktivitu dobrovoľníkov. Keď jedli cukor, v mozgu prebiehali procesy, ktoré spojili sladké s pocitom odmenenia.

Ako obmedziť cukor?


Nemusíme načrieť do cukorničky, aby sme zjedli cukor. Cukry sa prirodzene vyskytujú v mede, sirupoch, ovocných šťavách a koncentrátoch ovocných štiav. Výrobcovia potravín však do potravín pridávajú aj voľné cukry. Tie sa prirodzene v ovocí, zelenine a mlieku nevyskytujú. Neexistujú žiadne dôkazy o tom, že tieto cukry priamo škodia, a prírodné cukry ich svojimi výhodami určite zatienia.

Koľko cukru je teda príliš veľa? Ak vezmeme hrubý výpočet 2000 kalórií za deň ako množstvo energie, ktorú potrebujeme z nášho jedla a pitia, odborníci odporúčajú, aby cukor predstavoval maximálne 200 kalórií. To je ekvivalent asi dvanástich čajových lyžičiek. Napríklad, pohár pomarančového džúsu obsahuje asi deväť lyžičiek cukru, miska cereálií aj viac než tri lyžičky. A to nehovoríme o latte, ktoré si s chuťou dáte v kaviarni nevediac, že obsahuje asi dvadsať lyžičiek cukru.

Už trojročné deti trpia zubným kazom kvôli sladeným nápojom a ovocným šťavám. A vekom sa tento problém len zhoršuje. Voľné cukry sú v podstate energia bez konkrétnych živín, čím ohrozujú nutričnú vyváženosť vašej stravy. Sú to teda prázdne kalórie.

Ako sa teda obrniť pred cukrom? Postupne znižujte príjem cukru (v káve, čaji, sladkostiach), a časom zistíte, že vám chýba čoraz menej. Prípadne zvážte náhrady cukru, ako je napríklad čoraz populárnejšia stévia. Budete jej potrebovať menej a nijako vás neohrozí na zdraví. Toto by však bolo zbytočné, ak by ste nezačali pozorne čítať etikety v obchodoch – pozor, všímajte si obsah cukru v gramoch.

Dokonca aj keď sa vám nepodarí dostať na šesť až dvanásť lyžičiek cukru denne, budete si aspoň stále viac vedomý, kde tieto voľné cukry číhajú. Tak čo, vyskúšate boj s cukrom?

ODPORÚČAME AJ:


Tri litre vody denne? Musia s tým súhlasiť vaše obličky
Jednorazovky, ktoré musíte vyskúšať: Postarajú sa o váš zvodný vzhľad
Správna vôňa vám môže zabezpečiť úspech a sympatie u iných ľudí
Fluorid vo vode nás pomaly zabíja. Pomáha k depresii a únave
Jedlo vás nemusí len zasýtiť. Pozor na civilizačné ochorenia

Komentáre