Zdravie

Desať potravín, ktoré vás nabijú energiou

"Pokiaľ ide o stravu, ktorá vám má dodať energiu, rozhodne je najlepšie staviť na čerstvé sezónne potraviny. Chcete vedieť, ktoré to sú? "

Zuzana Lobotková, 1. apríla 2015 10:00
Ilustračné foto. Foto: TASR
Počúvanie vášho tela vám umožní rozhodnúť sa, čo si dáte jesť. V boji proti únave si môžete vybrať niektorú z týchto potravín, alebo pokojne aj všetky. Rozhodne vás nabijú energiou, vďaka čomu budete zdraví a spokojní.

Orechy


Surové (nepražené), nesolené orechy sú pre vaše telo vysokoenergetickou dávkou živín, a to bez akéhokoľvek spracovania. Ak chcete energiu v orechoch ešte viac aktivovať, namočte ich na noc do vody. Tým sa spustí proces klíčenia, čím sa zvýši nutričná hodnota živín. Telo ich následne ľahšie strávi.

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Jogurt


Pridajte trochou prírodného jogurtu z kozieho mlieka do svojich raňajok, do šalátu alebo do karí omáčky. Telu dodáte veľkú dávku vápnika a probiotík. Probiotiká sú dobré baktérie, ktoré v kvalitnom jogurte nájdete, a ktoré podporujú mikroflóru v črevách a posilňujú imunitný systém. Dobré trávenie vám pomôže získať zo stravy čo najviac živín, a teda energie.

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Losos


Losos je nabitý omega-3 mastnými kyselinami, ktoré pomáhajú znížiť hladinu cholesterolu a potenciálne znižujú riziko srdcových ochorení. Nielen, že je to skvelé pre srdce, v tejto rybe je vysoký obsah bielkovín, vitamínu B6, niacínu a riboflavínu. Tieto látky pomáhajú premeniť potravu na energiu - predstavujú zdravý budíček, keď už si myslíte, že zaspíte na pracovnom stole.

Lososová roláda. Ilustračné foto. Foto: TASR


Huby


Jedna šálka húb poskytuje takmer 50 percent dennej porcie železa, ktoré je dôležité pri prenose kyslíka v krvnom obehu. Bez efektívnej dodávky kyslíka do hlavných orgánov sa často môžeme cítiť unavený a letargický. Konzumácia húb teda podporuje schopnosť prenosu kyslíka krvou, čo nakopne celé telo.

Špenát


Špenát je skvelý zdroj železa, horčíka a draslíka. Horčík hrá dôležitú úlohu pri výrobe energie a v kombinácii s draslíkom umožňuje efektívne trávenie a reguláciu nervových a svalových funkcií.
Pridajte trochu čerstvého špenátu do vášho obľúbeného šalátu, alebo ho skúste doložiť aj do raňajkovej omelety.

Tekvicové a slnečnicové semienka


Ako maškrta vám môže tiež poslúžiť niečo, čo vám dodá energiu. Štvrť šálky tekvicových semienok a dostanete asi polovicu dennej odporúčanej dávky horčíka. Rovnako ako v špenáte, horčík pomáha kostiam, je dôležitý pri vstrebávaní bielkovín, napomáha uvoľneniu svalov a udržaniu primeranej hladiny vápnika.

Ilustračné foto Foto: TASR - František Iván

Sladké zemiaky


Populárny zdroj sacharidov, sladké zemiaky, obsahujú železo, draslík, horčík, vitamín C a vitamín D - to všetko pomôže zvýšiť hladinu energie a zastaviť pocity únavy. Sladké zemiaky sú veľmi univerzálne a môžete z nich spraviť kašu, ogrilovať ich, udusiť, upiecť, pridať do šalátov, alebo aj do sladkých koláčov.

Ilustračné foto. Foto: TASR/Fraunhofer

Voda


Bez vody by nebolo života. Voda je nesporne najdôležitejšou látkou na zemi a je nevyhnutná pre normálne ľudské fungovanie na dennej báze. Nosí živiny a kyslík do buniek, pričom ich nízke hladiny môžu viesť k únave a nevoľnosti. Dospelé ženy majú v priemere vypiť denne osem pohárov vody, muži až desať. Aby ste na to nezabúdali, dajte si pohár vody pred každým jedlom.

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavol Ďurčo

Čerstvé sezónne suroviny


Nižšie náklady, lepšie zdravie, nutričná hodnota, chuť, farba... Zoznam výhod sezónnych potravín by mohol pokračovať. Ale keď ide o boj proti únave, sezónne produkty v sebe nesú maximálny výživový potenciál. Pri prevoze a skladovaní nesezónnych potravín totiž pri nesprávnom zaobchádzaní veľa živím zmizne, sú znehodnotené. Takže, ak sa dá, stavte na sezónne a čerstvé.

Vajcia


Vajcia sú najväčším zdrojom – poskytujú až 30 percent odporúčanej dennej dávky. Sú skvelé ako pomoc po cvičení, aby sa vaše svaly mohli obnoviť. Na druhý deň budete opäť fit. Ak k nim pridáte spomínaný špenát, doprajete si tak extra dávku energie.

Pozor na deficit horčíka


Deficit horčíka je prekvapivo bežný u žien. Trpí ním jedna z desiatich žien, niektorí odborníci tvrdia že je to až sedem žien z desiatich. Od udržania energetickej hladiny, cez upokojenie srdcového rytmu, reguláciu krvného tlaku a udržanie silných kostí, horčík je životne dôležitý pre telo. Nedostatok horčíka sa prejavuje nepokojom, úzkosťou, poruchami spánku, nevoľnosťou, poruchami srdcového rytmu, svalovými kŕčmi, zlým rastom nechtov a záchvatmi.

Odporúčaný denný príjem pre dospelých je 420 mg pre mužov a 320 mg pre ženy. Získate ho z kombinácie celozrnných potravín, zelenej listovej zeleniny, mäsa a orechov. Naopak, nepomôžu vám kofeín, spracované obilniny a cukor. Tak si dobre vyberajte, čo zaradíte do svojho jedálnička, aby ste mali dostatok energie.

Zdroj: Dailymail.co.uk

ODPORÚČAME AJ:


Tri litre vody denne? Musia s tým súhlasiť vaše obličky
Jednorazovky, ktoré musíte vyskúšať: Postarajú sa o váš zvodný vzhľad
Správna vôňa vám môže zabezpečiť úspech a sympatie u iných ľudí
Fluorid vo vode nás pomaly zabíja. Pomáha k depresii a únave
Jedlo vás nemusí len zasýtiť. Pozor na civilizačné ochorenia

Komentáre