Zdravie

Prevencia rakoviny prsníka: Hľadá sa v prírodných extraktoch

"Návrat k prírodným liečivám. Tak znie odpoveď pri mnohých diagnózach, no vždy sa objavujú aj skeptické hlasy. Objavia sa aj pri teórii, že prírodné extrakty vás môžu uchrániť pred rakovinou prsníka?"

Zuzana Lobotková, 6. apríla 2015 8:00
Ilustračné foto. Foto: TASR
Extrakt zo šípok výrazne znižuje rast a migráciu buniek rakoviny prsníka. Účinný je však aj pri iných agresívnych formách rakoviny, na ktoré až tak dobre neúčinkuje bežná liečba. „Lekári, pacienti a vedci hľadajú alternatívne metódy liečby karcinómu prsníka a vždy hľadajú aj spôsoby, ako rakovine predísť. Bolo by úžasné povedať im, aby denne jedli vitamínové tablety zo šípok, ako účinný prírodný produkt bez vedľajších účinkov,“ povedal doktor Patrick Martin, Ph vedúci štúdie.

Špeciálne zacielené


Špecifický typ rakoviny prsníka je založený na tom, že nádorom chýbajú tri receptory rastu, na ktoré sa cieli zvyčajná liečba. Výsledkom je, že väčšina existujúcich metód liečby nezaúčinkuje, čoho dôsledkom je vyššia úmrtnosť pacientov práve kvôli tomuto ochoreniu.

V štúdii sa vedci zamerali na tkanivá buniek takejto rakoviny s niekoľkými koncentráciami šípkového extraktu. Expozícia najvyššej koncentrácii (1,0 mg / ml) znížila rast tkaniva o polovicu. A čím nižšia koncentrácia, tým bola nižšia aj účinnosť. Ďalšími pokusmi bolo zistené, že extrakt obmedzuje MAPK a Akt, dva enzýmy, ktoré podporujú rast buniek pri tomto nebezpečnom karcinóme prsníka.

Dúfam, že naša štúdia spolu s budúcimi štúdiami na zvieracích pacientoch povedie k odporúčaniu šípok ako preventívneho opatrenie karcinómu prsníka alebo ako doplnok k liečbe už existujúcej rakoviny,“ dodal pre sciencedaily.com doktor Martin.

Všemocné šípky?


Šípky majú tesne pod šupkou veľké množstvo vitamínu C a iných živín. Preto sa často využívajú do čajov, džemov, ale aj liekov. Vedci pri pokuse používali čistý šípkový extrakt, ktorý sa dá transformovať do podoby tabliet, ale môže ostať aj v tekutej forme.

Výskum rakoviny prsníka vychádzal z predchádzajúcich štúdií, v ktorých sa lekárom podarilo využiť šípkový extrakt na zastavenie rastu rakovinových buniek v mozgu. Práve to je jedno z miest, kde sa nádory pri odolnom type rakoviny prsníka zvyknú rozšíriť. Najnovšie sa chystajú zistiť, ako bude šípkový extrakt pôsobiť na bunky rakoviny prsníka. Žeby naozaj šlo o zázračný liek?


Zdroj: Sciencedaily.com

ODPORÚČAME AJ:


Tri litre vody denne? Musia s tým súhlasiť vaše obličky
Jednorazovky, ktoré musíte vyskúšať: Postarajú sa o váš zvodný vzhľad
Správna vôňa vám môže zabezpečiť úspech a sympatie u iných ľudí
Fluorid vo vode nás pomaly zabíja. Pomáha k depresii a únave
Jedlo vás nemusí len zasýtiť. Pozor na civilizačné ochorenia

Komentáre