Zdravie

Zdravie sa podpíše aj na koži

"Kožné choroby nie sú príjemné, no môžu vám aj pomôcť odhaliť iné problémy. Chcete vedieť aké?"

Zuzana Lobotková, 15. apríla 2015 8:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/František Iván
Ochorenia kože sú často spojené s procesmi prebiehajúcimi po celom tele. Svrbenie, podráždenie alebo zapálená koža nie sú pre nikoho príjemné. Navyše môžu predstavovať rizikové faktory iných chorôb. A netreba ich ignorovať či prehliadať.

Ekzém


Ekzém je chronické zápalové ochorenie, ktoré spôsobuje začervenanie a svrbivé škvrny na koži. Spája sa tiež s poruchami spánku. Doktor Silverberg zistil, že ľudia s ekzémom zažívali problémy so spánkom častejšie, v dôsledku čoho sa im častejšie stávali aj úrazy, ako napríklad zlomeniny. „Vzťah medzi ekzémom a poruchami spánku je samozrejmý v dôsledku chronického svrbenia,“ vysvetlil pre time.com doktor SIlverberg.

A nie je to len únava z nedostatku spánku, čím vás ekzém ohrozuje. Svrbenie a škriabanie sa, alebo malátnosť zo sedatívnych antihistaminík používaných na liečbu môžu spôsobiť nepozornosť a následne úrazy. Ekzém navyše reaguje s perorálnymi steroidmi, čo v priebehu času môže ovplyvniť hustotu kostí, a teda ďalej prispievať k rizikám vzniku úrazu. Kortikoidné lieky však podobné riziko nepredstavujú.

Psoriáza


Autoimunitné ochorenie, pri ktorom sa bunky množia príliš rýchlo a tvoria lesklé šupinky na povrchu kože. To je psoriáza. Často sa vyskytuje spoločne s artritídou alebo inými ochoreniami kĺbov, najmä psoriatickou artritídou. Pozitívnou správou môže byť fakt, že mnoho nových liekov na psoriázu zaberá aj na psoriatickú a reumatoidnú artritídu.

Nedávne štúdie tiež spojili psoriázu s ochoreniami srdca, mŕtvicou a vysokým krvným tlakom. Lekári si nie sú istí príčinou tohto vzťahu, pravdepodobne tu však hrajú úlohu zápaly v organizme. Popri psoriáze sa často rozvíja aj sklerodermia. Toto ochorenie spôsobuje tvrdnutie kože a je časté u fajčiarov, alkoholikov alebo ľudí s depresiou a úzkosťou. „Tieto poruchy sú potenciálne dôsledkom chronických, vysiľujúcich a veľmi viditeľných porúch. Môžu vyvolať kožné ochorenie alebo zhoršiť prognózu,“ varuje Silverberg.

Gravitačná dermatitída


Ide o stmavnutie alebo zafarbenie kože na nohách a členkoch, ktoré je spôsobené kŕčovými žilami alebo inými problémami obehovej sústavy. Príčinou je blokáda prietoku krvi. Toto ochorenie môže byť príznakom cukrovky a jej účinkov na obehový systém vášho tela.

Diabetes môže tiež spôsobiť kožné infekcie, intenzívne svrbenie, pomalé hojenie rán a iné kožné problémy. V skutočnosti u pacientov s prebiehajúcim nevysvetliteľným svrbením alebo kožnými ťažkosťami ide často o cukrovku. „To len zdôrazňuje, že je dôležité informovať svojho lekára, ak máte vyrážku alebo kožný problém, ktorý sa sám o sebe nezlepšuje,“ dodal doktor Silverberg.

Vitiligo


Ľudia, ktorí trpia vitiligom, čo je autoimunitné ochorenie spôsobujúce biele škvrny na tvári a tele, zažívajú zhoršenie príznakov, ak sú v strese. Stres nie je samotnou príčinou ochorenia – môže zaň určitá predispozícia – ale môže byť spúšťačom. Rovnako je to aj pri iných ochoreniach kože. Dobrou správou pre ľudí s touto diagnózou však môže byť, že majú nižšiu šancu na rozvoj melanómu.

Zrátané a podčiarknuté – vaša pokožka môže prezradiť veľa o zdravotných problémoch, tak jej určite načúvajte. Neoplatí sa prehliadať pretrvávajúce problémy, a rozhodne sa netreba hanbiť hovoriť o nich s lekárom.

ODPORÚČAME AJ:
Uchráni vás jogurt pred cukrovkou?
Päť mýtov o antikoncepčných tabletkách
Prevencia rakoviny prsníka: Hľadá sa v prírodných extraktoch
Desať potravín, ktoré vás nabijú energiou
Tajomstvo silných vlasov sa ukrýva v orechoch, vajciach aj ustriciach

Komentáre