Zdravie

Tajomstvo silných vlasov sa ukrýva v orechoch, vajciach aj ustriciach

"Šediny, lupiny, rozštiepené končeky... To všetko trápi vlasy mnohých ľudí. A pritom stačí jesť tie správne veci. "

Zuzana Lobotková, 8. apríla 2015 10:00
Ilustračné foto. Foto: TASR
„Žiadne množstvo drahých šampónov nemôže kompenzovať nevyváženú stravu. Mnoho ľudí s rednúcimi vlasmi má problémy s pokožkou kvôli nedostatku vitamínov a minerálov. Ako prvú vec sa ich opýtam na stravovacie návyky,“ uvádza aj doktorka Sara Allisonová.

Aj ďalší odborníci pre dailymail.co.uk uviedli, že vlasy si vyžadujú pravidelný prísun bielkovín, glukózy, vitamínov a minerálnych látok. Rozštiepené končeky, suché vlasy, lupiny. Skúste tieto problémy riešiť najskôr stravou, než siahnete po kozmetických prípravkoch, ktoré majú vlasom tieto živiny dodať.

Na šediny orechy


Vlašské orechy sú bohaté na telo posilňujúci biotín, výživný vitamín E a prirodzene zvlhčujúci omega olej. Obsahuje aj stopové množstvá medi, ktorá hrá dôležitú úlohu v produkcii melanínu – pigmentu, ktorý dodáva vlasom farbu. Nedostatok medi je častou príčinou predčasného šedivenia, tak neváhajte, a doprajte si za hrsť vlašských orechov každý deň.

Quinoa posilní


Slabé vlasy bez života sú znamením, že neprijímate v strave dostatok bielkovín. Samotné vlasy sa z 90 percent skladajú z bielkovín. Ak sa nechcete prepchávať mäsom, skúste quinou. Dodá telu potrebné bielkoviny a aminokyseliny, vrátane lyzínu, ktorý sa pridáva aj do šampónov proti vypadávaniu vlasov. Teraz už viete, ako túto látku do tela dostať v strave.

Šošovica proti vypadávaniu


Nedostatok železa je najčastejšou príčinou rednutia a vypadávania vlasov. Vlasy bez železa „hladujú“, a tak sa rastová fáza zastaví a vlasy vypadávajú. V takomto prípade by ste mali svoj jedálniček obohatiť o chudé červené mäso alebo šošovicu.

Vajcia na objem


Na krásu vlasov sa odporúča maska z vajec, ale čo tak ich doplniť do stravy? Vajcia obsahujú bielkoviny, vitamíny D a B, ktoré vyživia vaše vlasy, ale aj biotín podporujúci tvorbu keratínu. Keratín stojí za pružnosťou a silou vlasov. Vajcia sú tak ideálnym mixom živín na zdravie a krásu vlasov. Objem s tým ide ruka v ruke.

Proti lupinám ustrice


Ak vás trápi suchá pokožka hlavy, na vine môže byť nedostatok zinku. Lupiny sú mylne prisudzované nedostatku minerálov, no práve zinok pomáha udržiavať funkciu mazových žliaz, ktoré obklopujú vlasové folikuly. Málo zinku teda vedie k suchej pokožke. Ustrice, kraby a homáre sú bohatými zdrojmi zinku, ale môžu vám stačiť aj tekvicové semienka.

Ovsená kaša na mladosť


Vlasy sú vekom krehkejšie a bez života. Jedným z dôvodov je klesajúca úroveň oxidu kremičitého. Tento minerál je dôležitý pre hormonálnu rovnováhu. Nájdete ho napríklad v ovsenej kaši, tak prečo si ju nepripraviť na raňajky každý deň? Doplníte ovocie, orechy a chutné a výživné jedlo na začiatok dňa je na svete.

Paprika na rozštiepené končeky


Vitamín C chráni vlasy pred poškodením voľnými radikálmi. Je dôležitý pre tvorbu mazu a tvorbu kolagénu. Suché vlasy a rozštiepené končeky sú znamením, že máte v tele nedostatok vitamínu C. Tento vitamín nájdete napríklad v červenej paprike, ale aj v pomarančoch, jahodách, paradajkách či brokolici.

ODPORÚČAME AJ:
Boj s cukrom: Dokážete ho vyhrať?
Bolesti hlavy, kĺbov aj žalúdka. Môže za to vaša podprsenka?
Desať potravín, ktoré vás nabijú energiou
Prevencia rakoviny prsníka: Hľadá sa v prírodných extraktoch
Mladé ženy veria mýtom, o sexe sa hanbia hovoriť

Komentáre