Zdravie

Uchráni vás jogurt pred cukrovkou?

"Jogurt je oslavovaný ako zdravé jedlo, skvelý začiatok dňa. Teraz vedci zistili, že by mohol poslúžiť aj ako prevencia pred cukrovkou."

Zuzana Lobotková, 10. apríla 2015 9:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/Pavol Ďurčo
Konzumácia 28 gramov jogurtu denne, asi štvrtina malého hrnčeka, by mala znížiť riziko vzniku ochorenia asi o pätinu. Výskum uskutočnili na Harvardskej škole verejného zdravia v USA a jogurt z neho vyšiel ako lacný a jednoduchý spôsob na zvýšenie šancí na zdravý život.

Nie každý mliečny výrobok zaberie


Diabetes 2. typu je poháňaný obezitou. Zvyčajne sa vyvíja v strednom veku a v priebehu času spustí smrtiace komplikácie, od slepoty po srdcový infarkt a mozgovú mŕtvicu. Rastúce čísla obéznych ľudí sú teda dôvodom na obavy.

Americkí vedci teda porovnali výsledky troch dlhodobých štúdií o strave a zdraví. Jednalo sa o takmer 200 000 mužov a žien, ktorých sledovali po dobu až 30 rokov a mali podrobné informácie o ich strave. Na začiatku štúdie boli všetci títo ľudia zdraví, ale u 15 156 z nich sa do konca štúdie rozvinula cukrovka.

Analýza ich stravy nepreukázala žiadne spojenie medzi ochorením a ich celkovým príjmom mliečnych výrobkov. Mlieko alebo syr samotné nemali žiadny účinok. Avšak jogurt, ako sa zdá, nejaké účinky mal. Ukázalo sa, že 28 gramov jogurtu denne znižuje šance na diabetes 2. typu o 18 percent.

Vedúci výskumu Frank Hu pre dailymail.co.uk povedal: „Zistili sme, že vyšší príjem jogurtu je spojený so zníženým rizikom diabetu 2. typu, zatiaľ čo iné mliečne výrobky takúto asociáciu nepreukázali. Naznačuje to teda, že jogurt by mal byť začlenený do zdravého diétneho vzorca.“

Zdravé voľby


Profesor Hu si myslel, že baktérie v jogurte pomáhajú udržiavať metabolizmus v rovnováhe. Môžu tiež napraviť procesy v žalúdku, ktoré by za normálnych okolností z organizmu vylúčili nebezpečné toxíny. Je tiež možné, že ľudia, ktorí pravidelne jedia jogurt ako dezert, tak zjedia menej sladkostí.

Jogurt nemusíte len jesť, môže pomôcť aj vašim vlasom. Ilustračné foto. Foto: TASR - Daniel Veselský


Doktor Alasdair Rankin povedal: „Táto práca prispieva k existujúcim dôkazom, že ľudia, ktorí jedia jogurt, s menšou pravdepodobnosťou dostanú cukrovku druhého typu. Je možné, že tí, ktorí jedia jogurty a zúčastnili sa štúdie, vedú zdravý životný štýl, čo tiež znižuje riziko vzniku cukrovky druhého typu."

Lekári teda neklamú, keď tvrdia, že treba dodržiavať zdravú životosprávu, zostaviť si vyvážený jedálniček a dopriať si pohyb. A jogurt je naozaj jednoduché riešenie. Či už sám, s ovocím, orechmi alebo s ovsenými vločkami – predstavuje chutný a zdravý pokrm. A prevenciu cukrovky.

ODPORÚČAME AJ:


Boj s cukrom: Dokážete ho vyhrať?
Bolesti hlavy, kĺbov aj žalúdka. Môže za to vaša podprsenka?
Desať potravín, ktoré vás nabijú energiou
Prevencia rakoviny prsníka: Hľadá sa v prírodných extraktoch
Mladé ženy veria mýtom, o sexe sa hanbia hovoriť

Komentáre