Zdravie

Päť mýtov o antikoncepčných tabletkách

"O antikoncepcii sa šíri množstvo bludov. Čomu veriť a čomu nie? "

Zuzana Onufer, 9. apríla 2015 15:00
Ilustračné foto. Foto: TASR

Mýtus číslo 1 : Z antikoncepcie sa priberá


Skutočnosť: Závisí to od toho, aký druh tabletiek užívate. V roku 2011 vedci z Cochran Database System Review analyzovali viacerými štúdiami užívanie antikoncepcie a placeba. V rámci toho nenašli žiaden dôkaz, že by užívanie antikoncepcie spôsobovalo ženám priberanie na váhe. Avšak štúdia v časopise American Journal of Obstetrics and Gynecology zistila, že ženy používajúce značku Depo-Provera skutočne pribrali na váhe v priemere päť kilogramov v priebehu troch rokov.

Mýtus číslo 2: Ak dojčíte, nemôžete otehotnieť


Skutočnosť: Tento rozšírený mýtus spôsobuje každoročne množstvo neplánovaných tehotenstiev, tvrdí Mary Jane Minkin, klinická profesorka pôrodníctva a gynekológie z Yale University. Pravdou je, že ak žena výhradne dojčí, bez prikrmovania umelou výživou, môže tým utlmiť vylučovanie hormónov v hypofýze, čo vlastne zabraňuje ovulácii. Podľa Minkin sa však na to nedá stopercentne spoľahnúť.

Mýtus číslo 3: Tabletky musíte užívať každý deň v rovnakom čase, inak znižujete ich účinnosť


Skutočnosť: Podľa viceprezidentky organizácie, ktorá skúma vonkajšie lekárske vplyvy na plánované rodičovstvo Vanessy Cullins to neplatí. Výnimkou je, ak užívate antikoncepciu na báze progastínu. Väčšina tabletiek je však tvorená kombináciou hormónov estrogénu a gestagénu. Ak náhodou zabudnete zobrať pilulku alebo ju užijete neskôr, vždy sa to dá „napraviť“ bez následkov.

Mýtus číslo 4: Dlhodobé užívanie antikoncepcie spôsobuje neskôr problémy s otehotnením


Skutočnosť: Je tomu ťažké uveriť, ale pravdou je, že žena môže otehotnieť v momente, akonáhle prestane užívať antikoncepciu, tvrdí profesorka Minkin. Toto platí pre všetky druhy hormonálnej antikoncepcie, s výnimkou Depo-Provera. Pri nej môže trvať od šiestich do deviatich mesiacov, kým sa z vášho tela vyplavia všetky hormóny a obnoví sa plodnosť. Ak teda máte problém otehotnieť, na vine nie je predchádzajúce užívanie antikoncepcie.

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo


Mýtus číslo 5 : Preskočiť menštruáciu prostredníctvom tabletiek je nezdravé


Skutočnosť: Viacerým sa môže zdať tabu manipulovať so svojím mesačným cyklom, ale nemusíte sa obávať. Je to úplne bezpečné. "Ak ste vhodným kandidátom, čo znamená, že nemáte vysoký krvný tlak, nemáte nad 35 rokov a nefajčíte, môžete sa občas pohrať s vaším cyklom, povedala profesorka Minkin. Jedinou ťažkosťou z toho môže byť nepatrné mimomenštruačné krvácanie. Nie je dobré robiť to často, ale ak by vám menštruáciu mala pokaziť dovolenku pri mori alebo dôležitý športový výkon, tak si ju pokojne odložte. "

Zdroj:womenshealthmag.com

ODPORÚČAME AJ:


Boj s cukrom: Dokážete ho vyhrať?
Bolesti hlavy, kĺbov aj žalúdka. Môže za to vaša podprsenka?
Desať potravín, ktoré vás nabijú energiou
Prevencia rakoviny prsníka: Hľadá sa v prírodných extraktoch
Mladé ženy veria mýtom, o sexe sa hanbia hovoriť

Komentáre