Zdravie

Ryža len s polovičným množstvom kalórií? Uvarte si ju aj vy

"Ryža je obľúbená príloha, no mnoho ľudí trápia kalórie, ktoré obsahuje. A pritom si jej ľahšiu verziu môžete doma uvariť aj vy."

Zuzana Lobotková, 17. apríla 2015 9:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Dobrou správou je, že vedci hľadajú aj spôsoby na „odľahčenie“ vašich obľúbených jedál. Napríklad taká ryža – jeden hrnček obsahuje až 240 kalórií. Netvrdíme, že jej zjete celý hrnček, no aj tak nejde o najdiétnejšiu potravinu.

Zase ten kokos


Ak milujete ryžu, nemusíte sa jej vzdať len z obáv o vašu figúru. Stačí ju variť s kokosovým olejom a nechať na noc v chlade. A zrazu je množstvo kalórií v nej o 50 až 60 percent nižšie. Ako je to vlastne možné?

Vedci skúsili nový spôsob varenia ryže. Do vriacej vody pridali lyžičku kokosového oleja, následne pol šálky ryže a varili ju 40 minúť, alebo 20 minút v pare. Následne uvarenú a vychladnutú ryžu dali na dvanásť hodín do chladničky.

Vedúci výskumník Sudhair James z Vysokej školy chemických vied na Srí Lanke tvrdí, že sa pokúšal nájsť riešenie problému menom obezita v krajinách, kde ryža tvorí hlavnú zložku potravy. „Zistili sme, že zvýšená koncentrácia ryžového rezistentného škrobu predstavuje spôsob, ako pristupovať k problému,“ uviedol James pre dailymail.co.uk.

Smelo do varenia


Škrob môže byť stráviteľný alebo nestráviteľný. Ryža obsahuje oba typy škrobu. Rezistentný škrob sa neštiepi v tenkom čreve, kde sú sacharidy bežne metabolizované na glukózu a jednoduché cukry, ktoré potom absorbuje krvné riečisko.
A tak vedci usúdili, že ak by sa im podarilo transformovať stráviteľný škrob na rezistentný, potom by sa množstvo kalórií znížilo. Ako tam však zapadá kokosový olej? Ten vstupuje do škrobovej granuly počas varenia a mení jej štruktúru tak, že sa stáva rezistentnou voči pôsobeniu tráviacich enzýmov. A teda telo vstrebe menej kalórií.

Chladenie po dobu 12 hodín je nevyhnutné, ale následné ohrievanie už na kalórie nepôsobí. Ostáva už len zistiť, ktoré odrody ryže sú na takéto znižovanie množstva kalórií najlepšie, prípadne či aj iný olej dokáže odľahčiť ryžu.

ODPORÚČAME AJ:
Päť mýtov o antikoncepčných tabletkách
Prevencia rakoviny prsníka: Hľadá sa v prírodných extraktoch
Uchráni vás jogurt pred cukrovkou?
Desať potravín, ktoré vás nabijú energiou
Tajomstvo silných vlasov sa ukrýva v orechoch, vajciach aj ustriciach

Komentáre