Zdravie

Podľahli ste módnej vlne smoothies?

"Trend menom smoothies otriasa svetom zdravej výživy. Ovocné, či zeleninové, stali sa súčasťou života takmer každého, kto sa chce udržať v dobrej kondícii. "

Zuzana Lobotková, 8. augusta 2014 16:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/Milan Kapusta


Smoothies sú chutný spôsob, ako dostať do tela potrebné vitamíny a minerály. Posilňujú imunitný systém, ale sú vhodné aj pre tých, ktorí sa na poslednú chvíľu rozhodli schudnúť do letných plaviek. Jednou z ich výhod je pomerne jednoduchá príprava v pohodlí vášho domova. Ďalšou asi nekonečné množstvo kombinácií surovín.

Nápoje smoothies sa vyrábajú z rozmixovaných kúskov celého ovocia alebo zeleniny (bez šupky a kôstok). Zabudnite na odšťavovanie, pretože hustý nápoj plný živín je to pravé pre každého aktívneho či chudnúceho človeka.

Smoothie z vašej vlastnej kuchyne

Najčastejšie používané ovocie je banán, mango, jahody, jablká, maliny a čučoriedky. Spomedzi zeleniny sú to paradajky, uhorky, špenát, zeler, cvikla či mrkva. Samotné ovocie a zelenina sú pomerne husté, tak sa do smoothies pridávajú stopercentné ovocné šťavy, jogurty, mlieko, cmar alebo dokonca zmrzlina. Všetky vybrané ingrediencie treba dôkladne rozmixovať, dochutiť medom alebo bylinkami a v lete k nim možno pridať aj rozdrvený ľad. Na inšpiráciu pripájame pár receptov na lahodné smoothies.

Vitamínový smoothie

1 cvikla
1 mrkva
1 pomaranč
1 banán
1 jablko
100 ml pomarančovej alebo jablkovej šťavy
200 ml vody
1 stonka zeleru

Raňajkový smoothie

1 šálka malín
1 šálka jahôd
1 banán
100 g plnotučného tvarohu
500 ml acidofilného mlieka
2 PL medu
100 g ovsených vločiek

Zeleninový smoothie

3 hrste špenátu
1 stonka zeleru
1/2 špagetovej uhorky
1 jablko
1 cvikla
1 citrón
2 stévie
3 dl vody

Vo všetkých receptoch je postup rovnaký – nakrájať si ovocie a rozmixovať ho so všetkými surovinami. MORA pripomína, že sa pri príprave sa určite nezaobídete bez kvalitného tyčového mixéru. Výber mixéru je len a len na vás, rovnako ako v prípade príchute nápoja smoothie, ktorý sa rozhodnete vyskúšať.

ĎALŠIE ČLÁNKY:


Pred slnkom sa treba chrániť, tu sú praktické tipy
Chcete pekné hnedé opálenie? Tu je päť trikov, ako na to
Prečítajte si, ako sa v lete chrániť proti infekciám
Rakovina prichádza potichu, muži, zbystrite pozornosť
Toto všetko vám hrozí z klimatizácie
Veľký letný manuál o kúpaní

Komentáre