Zdravie

Môže kozmetika za kožné alergie?

"Stalo sa vám, že ste na sebe z ničoho nič spozorovali vyrážky? Kožné alergie môžu mať veľa príčin – stravu, stres, ale aj kozmetiku, ktorú používate."

Zuzana Lobotková, 22. apríla 2015 10:00
Ilustračné foto Foto: TASR - Radovan Stoklasa
Papaín je dôležitý priemyselný enzým, ktorý sa používa napríklad v potravinárskom a kozmetickom priemysle. Keď ľudia alebo zvieratá prídu do styku s papaínom, môžu zažívať silné alergické reakcie práve na pokožke.

Ako sa to deje?


Papaín sa prirodzene vyskytuje v papáji a často je označovaný ako pepsín na rastlinnej báze, pričom pepsín sa nachádza v žalúdku. Erika Jensen-Jarolimová a jej tím skúmali vplyv papaínu priamo na kožu myší, rovnako ako na kožné bunky v Petriho miske. Kozmetický priemysel využíva papaín na odstránenie odumretej vrchnej časti kože, a teda v pílingoch.

Koža sa skladá z niekoľkých vrstiev, ktoré na seba tesne doliehajú. Papaín vyvoláva rozdelenie týchto bunkových spojení. Koža následne stráca funkciu ako baréra. „Aj po krátkej dobe papaín zvyšuje priepustnosť ciev, kvôli čomu zápalové bunky napádajú kožu,“ vysvetlila pre sciencedaily.com Jensen-Jarolimová.

Dva týždne po vystavení papaínu vedci u myší objavili protilátky. Tieto imunoglobulíny sú príčinou alergickej reakcie smerom k enzýmu. Nahé myši prišli o bariérovú funkciu kože, čo sa prejavilo v špecifickej alergickej senzibilizácii voči papaínu. Dôsledkom bola teda spomínaná alergia.

Hlavne opatrne


Ale prechod cez kožnú bariéru sa nezdá byť predpokladom pre senzibilizáciu voči papaínu. „Enzým zostáva alergénom, aj keď je jeho enzymatická funkcia zablokovaná,“ povedala Jensen-Jarolimová. Narušenie kožnej bariéry je zásadné pre infiltráciu ďalších alergénov a baktérií.

U ľudí aj u zvierat sa choroby kože, ako je atopická dermatitída, bežne označujú ako ekzém. Zahŕňajú zvýšenú citlivosť kože na riziká bakteriálnych, plesňových alebo vírusových ochorení. Okrem genetických faktorov k takejto citlivosti môžu prispieť aj alergénne enzýmy z externých zdrojov. Je až zarážajúce, že papaín má obrovskú podobnosť s jedným z bežnejších domových roztočov, ktoré pôsobia ako alergén. Autori dospeli k záveru, že senzibilizácia na domové roztoče funguje na rovnakom princípe.

A čo teda lekári odporúčajú? „Ľudia s citlivou kožou a malé deti by sa mali vyvarovať enzýmu papaínu, ktorý je súčasťou mnohých kozmetických prípravkov,“ dodala Jensen-Jarolimová. Ostáva vám teda len pozorne čítať zloženie svojich obľúbených výrobkov.


ODPORÚČAME AJ

:
Prevencia rakoviny prsníka: Hľadá sa v prírodných extraktoch
Uchráni vás jogurt pred cukrovkou?
Päť mýtov o antikoncepčných tabletkách
Desať potravín, ktoré vás nabijú energiou
Tajomstvo silných vlasov sa ukrýva v orechoch, vajciach aj ustriciach

Komentáre