Zdravie

Infarkt viac ohrozuje rozvedených ľudí, najmä ženy

"Riziko infarktu dosiahlo u rozvedených žien 24 percent v porovnaní so ženami žijúcimi v nepretržitom manželstve - a ak boli viackrát rozvedené, tak až 77 percent."

Webmagazin.sk/TASR, 18. apríla 2015 8:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/Jana Balčáková
Rozvedených ľudí ohrozuje infarkt viac než tých, ktorí žijú v manželstve, naznačuje americký výskum, o ktorom dnes informovala BBC. Analýza 15.827 ľudí ukázala, že najviac postihnuté sú ženy a tohto rizika sa nezbavia, ani keď sa znova vydajú.

Štúdia, ktorá vyšla v časopise Circulation, argumentuje, že na telo má dlhodobý účinok chronický stres, sprevádzajúci rozvod. Nadácia British Heart Foundation vyzvala na širší výskum, kým bude rozvod označený za faktor významne zvyšujúci riziko infarktu podobne ako úmrtie blízkej osoby.

Tím vedcov z Duke University ukázal, že rozvod má podobne zlý vplyv na zdravie človeka. Počas sledovaného obdobia rokov 1992-2010 sa zhruba tretina ľudí rozviedla najmenej jedenkrát, uviedla BBC.

Riziko infarktu dosiahlo u rozvedených žien 24 percent v porovnaní so ženami žijúcimi v nepretržitom manželstve - a ak boli viackrát rozvedené, tak až 77 percent. U mužov po prvom rozvode dosiahlo riziko infarktu "skromných" 10 percent a po viacerých rozvodoch 30 percent.

Ďalšie manželstvo neznižuje riziko


Podľa výskumníčky profesorky Lindy Georgeovej je toto riziko porovnateľné s rizikom vysokého tlaku alebo cukrovky, teda "je veľké". Na rozdiel od mužov sa riziko u žien zníži iba minimálne, ak sa znova vydajú. Zdôvodnila to tým, že mužom vyhovuje manželský stav a zvládajú mať za manželku rozličné ženy.

Vedci toto zvýšené riziko u žien nevedeli vysvetliť - vylúčili však vplyv životného štýlu, aj napríklad stratu príjmu. Prof. Georgeová sa domnieva, že sústavný stres vplýva negatívne na imunitný systém a ak pokračuje veľa rokov, vyberá si daň na psychike.

Ženy to zvládajú ťažšie


Podľa jej slov zistili rozdiely medzi oboma pohlaviami aj pri výskyte depresie. Rozvod je pre ženy "väčšia psychologická záťaž" než pre mužov, "hoci nevieme presne, čo sa deje", citovala ju na svojej webovej stránke BBC.

Riziko vysokého tlaku znížia lieky, ale pre bolesť z rozvodu neexistuje jednoduché riešenie. Výskumníci odporúčajú oprieť sa o priateľov.

Závery štúdie potvrdil aj prof. Jeremy Pearson z British Heart Foundation, podľa ktorého táto štúdia potvrdila iba to, čo je známe už dlhšie: že duševné zdravie ovplyvňuje zdravie srdca. Výsledky výskumu však nie sú také jednoznačné a budú potrebné ďalšie dôkazy, kým bude možné označiť rozvod za významný rizikový faktor, ktorý môže vyvolať infarkt, dodala BBC.

ODPORÚČAME AJ:
Zdravie sa podpíše aj na koži
Banky, ihly, meditácia a maté vás dostanú do formy
Uchráni vás jogurt pred cukrovkou?
Desať potravín, ktoré vás nabijú energiou
Tajomstvo silných vlasov sa ukrýva v orechoch, vajciach aj ustriciach

Komentáre