Zdravie

Banky, ihly, meditácia a maté vás dostanú do formy

"Ako sa udržať fit vedeli už ľudia v starovekej Číne alebo Egypte. Ich triky platia dodnes. "

Zuzana Onufer, 16. apríla 2015 8:00
Bez popisu Foto: TASR - Oliver Ondráš
Zdravý životný štýl nie je len aktuálnym trendom dnešnej doby. Rôzne fyzické aj psychické metódy ako sa udržiavať vo forme využívajú ľudia už stáročia. Akurát na to nerobili obrovskú reklamu v médiách a na sociálnych sieťach. Rokmi overené zdravotné triky našich predkov zozbieral portál yourtango.com.

Meditácia


Počuli ste o tom, že tento nenápadný spôsob relaxácie, pochádzajúci z Indie znižuje stres a zlepšuje duševné zdravie? Štúdie ukazujú, že meditácie prospievajú zdraviu buniek, znižujú krvný tlak a zabraňujú depresiám.

Akupunktúra


Táto liečebná metóda sa v Číne využíva stovky rokov. Až v poslednom období sa stáva populárnou aj na Západe. Ak ste voči tenkým ihlám v koži skeptický, zamyslite sa nad ich pozitívami. Výskumy totiž dokázali, že pravidelnými procedúrami si zlepšíte fungovanie srdca, zbavíte sa nadbytočných kíl a skvalitníte si spánok.

Stredomorská strava


Všetko, čo ste kedy počuli o kvalite stredomorskej stravy... Je pravda. Jedlá, ktorých základom je čerstvá zelenina, ovocie, ryby, jahňacie mäso a kvalitný olivový olej robia hotové zázraky pre vaše zdravie. Ak sa budete stravovať ako Gréci, znížite si riziko srdcových ochorení, mŕtvice a očných komplikácií. Bonusom je vaša váha, ktorú dokážete dostať pod kontrolu.
Ilustračné foto Foto: Hellmann´s

Bankovanie


Ide o formu alternatívnej medicíny, ktorá siaha až do starovekého Egypta a blízkovýchodných kultúr. Na kožu vám priložia nahriate sklenené banky, ktoré vytvoria podtlak a prisajú sa na ňu. Okrem lepšieho prekrvenia pomáha táto metóda vylučovať škodliviny z organizmu, lieči reumatických problémy a zlepšuje imunitu.

Maté


Tento zázračný nápoj z Južnej Ameriky sa vyrába z rastliny s názvom Cezmína paraguajská. Upražené lístky sa zalejú vodou a pijú sa ako čaj. Nápoj je bohatý na antioxidanty, kofeín, rôzne vitamíny a minerály. Maté pomáha pri trávení, zlepšuje metabolizmus, znižuje príznaky alergických reakcií, upokojuje nervový systém.

Sila spánku


Zdriemnuť si nachvíľu počas pracovného dňa, napríklad po dobrom obede je snom mnohých pracujúcich. Kým u nás sme si takýto luxus mohli dovoliť naposledy v materskej škôlke, v Japonsku je to súčasť zdravého životného štýlu. Viaceré firmy umožňujú svojím zamestnancom pospať si poobede polhodinku, aby sa tak zregenerovali a podali lepší pracovný výkon.

ODPORÚČAME AJ:
Od prvého slova po prvú vetu je dlhá cesta. Prečo to deťom tak trvá?
Potrebujete poradiť? Životné tipy Oprah Winfrey vám pomôžu
Fakty o dvojičkách: Vedeli ste, že môžu mať dvoch rôznych otcov?
Až 60 percent žien priťahujú iné ženy. Ste jednou z nich?

Komentáre