Technológie

TEST: Robotický vysávač je skvelý pomocník, ale nenahradí ten klasický

"Inteligentný vysávač LG Hom-Bot je skvelým pomocníkom do domácnosti, v ktorej sú plávajúce podlahy, parkety, linoleum či dlažba. My sme ho pre vás otestovali. "

Erik Stríž, 14. júla 2014 10:00
Robotický vysávač LG Hom-Bot 3.0 Foto: LG Hom-Bot 3.0


Robotické vysávače sú významnou inováciou vo svete domácej techniky, napriek tomu majú pred nimi ľudia rešpekt a dokonca k nim majú rôzne predsudky. Praktická trojtýždňová skúsenosť s jedným z lepších robotických vysávačov, LG Hom-Bot 3.0, v nás zanechala výlučne pozitívne dojmy. Podľa slov výrobcu dokáže efektívne pracovať aj na kobercoch, avšak nestavali by sme ho do pozície plnohodnotnej alternatívy ručného vysávača. Je ho potrebné vnímať predovšetkým ako pomocníka v domácnosti.

Po technickej stránke je LG Hom-Bot sofistikované zariadenie plné moderných technológií. Obsahuje kamery, infračervené a ultrasonické senzory, gyroskop a akcelerometer. Základná požiadavka na každý robotický vysávač je jeho schopnosť mapovať prostredie, autonómne sa navigovať a rozpoznávať typy povrchov, po ktorých sa pohybuje. Nechceme predsa, aby skončil zamotaný v chlpatom koberci.

Robotický vysávač LG Hom-Bot 3.0 Foto: LG Hom-Bot 3.0

Vybalenie a spustenie do pár minút


Keď vysávač rozbalíte z krabice, prekvapí vás jednoduchosť jeho uvedenia do prevádzky. Stačí nasadiť dvojicu rotačných štetín, vak na ukladanie zozbieraných nečistôt a prípadne mop, ktorý nasadíte na spodok zariadenia.

Vstavaná batéria má dostatočnú výdrž na to, aby ste sa nemuseli zaoberať myšlienkami, či má vysávač dostatok energie. Nabíjacia stanica je nenápadná a sama o sebe nedáva vedieť, že sa do nej dokuje robot. Zaujímavosťou je, že ten je k stanici pripojený vždy, keď nevysáva a dokonca sa do nej zapojí celkom sám.

Vysávanie takmer bez pohnutia prstom


Hom-Bot je pri vysávaní celkom autonómny. Dokáže si sám nájsť cestu, postupne prejde celú miestnosť a nemá problém ani s uprataním neporiadku pod posteľou a skrinkami. S výškou necelých osem centimetrov má na to veľmi dobré predpoklady.

Do konfliktných situácií sa robot občas dostane, vo väčšine prípadov sa z nich dokáže vymotať sám. Slovo vymotať je v tomto prípade celkom správne, pretože skúša veľké množstvo alternatívnych ciest, až kým sa jedna z nich ukáže ako správna. Na výber tiež máte niekoľko možností vysávania, čo sa týka práve vyhľadávania trasy. Keď si to želáte, vysávač nemusí pracovať autonómne, ale iba na vaše pokyny cez diaľkový ovládač (je súčasťou balenia).

Zaujímavým vedľajším efektom používania robotického vysávača je, že ho časom začnete vnímať skôr ako domáceho maznáčika. Mohlo by sa dokonca zdať, že má vlastnú povahu a osobnosť.

Ak máte na podlahe hračky, prahy dverí, menšie koberce alebo pohodené šaty, nemusíte sa obávať, že by ich vysávač poškodil. Buď ich obíde alebo iba mierne posunie. Tvorcovia popracovali na tom, čo by sme mohli aj bez prižmúrenia očí nazvať umelou inteligenciou a nám, koncovým používateľom, tak netreba ani pohnúť prstom - ak nepočítame potrebu zapnúť vysávač práve tým jedným prstom.

Robotický vysávač LG Hom-Bot 3.0 Foto: LG Hom-Bot 3.0

Konflikty s káblami


LG Hom-Bot sme používali prakticky denne a počas troch týždňov sa dostal do konfliktnej situácii iba trikrát. Vždy bola situácia rovnaká, rotačné štetiny a kolesá sa zamotali do káblov pohodených na zemi. Predovšetkým, ak si nedáte pozor na padnuté handsfree, môžete sa tešiť na minúty strávené ich vymotávaním z vysávača.

Keď ponecháte vysávač pracovať, odídete preč z miestnosti a ten sa dostane do konfliktnej situácie, začujete hlasnú chaotickú znelku, ktorú Hom-Bot reprodukuje ako upozornenie, že sa mu treba venovať. Teší nás, že pokyny vysávača sú v českom jazyku.

Zvyčajne sa však prekážkam dokáže vyhnúť, v horšom prípade ich odtlačiť. To je najmä prípad stoličiek, ktoré napriek množstvu senzorov, kamier a radarov nedokáže vždy celkom dobre odhadnúť. Preto sa stáva, že do nich občas narazí a niekoľko centimetrov ich tlačí pred sebou, po chvíli však vstavané senzory zaznamenajú a vyhodnotia konflikt a nohu stoličky opustia. Nemusíte sa báť, že by vysávač počas vašej neprítomnosti zmenil umiestnenie nábytku v miestnosti, ale s malými posunmi by ste počítať mali.


Vyššia cena za spokojnosť


Robotický vysávač LG Hom-Bot 3.0 patrí medzi tie lepšie, čo je aj dôvodom jeho vyššej ceny. Za ňu však dostanete zariadenie, ktoré vám vo významnej miere pomôže s udržiavaním čistoty v domácnosti a ktorému navyše nebudete musieť venovať zvýšenú pozornosť.

ĎALŠIE ČLÁNKY:


Inteligentný pohár vie, čo ste doň naliali
Jeden z najlepších tabletov sveta sníma aj odtlačky prstov
Fugoo Tough, najdrsnejší reproduktor na svete
Zoznámte sa! Toto je najväčší, najťažší a najdrahší televízor na svete
Instantné fotoaparáty sú stále trendy

Komentáre