Technológie

Zoznámte sa! Toto je najväčší, najťažší a najdrahší televízor na svete

"Titan Zeus 370 je pravdepodobne držiteľom titulov najťažší, najväčší a najdrahší 4K televízor sveta. "

Erik Stríž, 16. júna 2014 10:00
370-palcová televízia Titan Zeus Foto: Titan


Vo svete televízorov stále platí pravidlo “čím väčší, tým lepší”. Je pravda, že keď chcú výrobcovia elektroniky predviesť najnovšiu technológiu z oblasti televízií, zvyčajne ju implementujú do nejakého s mimoriadnou uhlopriečkou. V prípade televízie Zeus však nejde o predstavenie novej funkcie alebo technológie, ale o čistú radosť z extrémnych rozmerov.

Televízor Zeus Titan má uhlopriečku až 370 palcov, teda 939,8 centimetrov. Skoro desať metrov v uhlopriečke znamená, že vodorovná strana má dĺžku 792 a tá vertikálna 487 centimetrov. Do bežnej obývačky sa teda určite nezmestí, uplatnenie nachádza skôr vo veľkých halách alebo v exteriéri. Áno, v exteriéri - televízia je totiž vodovzdorná.

Britský Titan vyrába aj televízory s menšími uhlopriečkami, konkrétne 173, 196, 251 a 370 palcov Foto: Titan

Stačí pripojiť hernú konzolu


Zeus Titan, samozrejme, neslúži iba na sledovanie televíznych programov. Uplatnenie nachádza predovšetkým ako monumentálne digitálne plátno, na ktorom môže byť zobrazené všetko od filmov až po hry. Predstavte si, že hráte GTA V na svojom Playstation pripojenom k tomuto monštru. Takto nejak by vyzeral splnený sen mnohých chlapcov.

Výrobca na svojich webstránkach tvrdí, že jeho obrazovky sú veľmi jasne čitateľné aj počas slnečných dní. Obrazovky vraj dokáže vyrobiť na zákazku v akejkoľvek veľkosti, limitom je iba predstavivosť klienta. A, pochopiteľne, aj veľkosť jeho bankového konta. Ceny televízorov značky Titan sú totiž ďaleko za hranicou predstavivosti bežného smrteľníka.

Vysoké rozlíšenie bolo nevyhnutnosťou


Titan Zeus zobrazuje vo vysokom rozlíšení 4K. Štandard pre 4K formát je rozlíšenie 4096 x 2160 pixelov, avšak počet zobrazovacích bodov v 4K televízoroch sa zvyčajne mierne líši. V každom prípade, či výrobca degraduje alebo vylepší rozlíšenie o zopár pixelov, stále je dostatočne vysoké na zobrazenie mimoriadneho množstva detailov a dokonca aj na takomto veľkom formáte (370 palcov) je úchvatné. Ak by mal televízor s takto veľkou uhlopriečkou nižšie rozlíšenie, jeho obraz by už nemusel byť taký pekný. Jednotlivé pixely by boli skôr nápadne veľkými štvorcami, aké môžeme vidieť napríklad na LED obrazovkách na koncertoch.

370-palcová televízia Titan Zeus je väčšia ako slon Foto: Titan

Obraz vyšší ako priemerný slon


Hmotnosť televízie Titan Zeus je takmer jedna tona. Niet sa čomu čudovať, veď obrazovka samotná je vyššia ako priemerný africký slon. Najväčšia časť hmotnosti však neprislúcha samotnej obrazovke, ale jej konštrukcii. Tá musí zniesť nepriaznivé poveternostné podmienky i vlastnú váhu. Britský Titan vyrába aj televízory s menšími uhlopriečkami, konkrétne 173, 196 a 251 palcov. Pri nich spolu s uhlopriečkou značne klesá aj ich celková hmotnosť.

Britský Titan vyrába aj televízory s menšími uhlopriečkami, konkrétne 173, 196, 251 a 370 palcov Foto: Titan

Cena, ktorá prekvapí aj bohatých


4K rozlíšenie, hmotnosť niečo pod jednu tonu, uhlopriečka desať metrov a odolné prevedenie, to všetko musí stáť veľké peniaze. Už sme videli televízie, ktorých cenovka sa pohybovala na úrovni až 100-tisíc eur a ochkali sme pri nej, že kto si už len toto môže kúpiť. Titan Zeus je však aj v tomto smere rekordér a zanecháva nás v nemom úžase. Cena za tento kus modernej techniky z Británie je v prepočte až 1,25 milióna eur. Máte teda na výber - buď si kúpite televízor, auto (Bugatti Veyron) alebo luxusnú vilu niekde pri mori.

Komentáre