Technológie

Inteligentný pohár vie, čo ste doň naliali

"Vessyl Smart Cup je pravdepodobne prvý pohár na svete, ktorý sa môže pýšiť prívlastkom inteligentný. Dokáže rozpoznať, čo sa v ňom nachádza, až na makro úrovni. "

Erik Stríž, 23. júna 2014 10:00
Inteligentný pohár Vessyl Smart Cup Foto: Vessyl


Inteligentné môže byť očividne všetko. Po telefónoch, tabletoch, hodinkách, chladničkách a množstve iných technických výdobytkoch doby máme možnosť stretnúť sa s inteligentným pohárom. Jeho chytrosť spočíva v schopnosti rozpoznávania zložiek nápoja, ktorý ste do pohára naliali. Využitie je širšie, než by ste si mohli myslieť.

Športovci, ale aj ľudia so snahou o kontrolovanie svojho denného príjmu kalórií ocenia zariadenie, ktoré je schopné veľmi presne a pravdivo určiť hodnoty rôznych zložiek v ich strave. Potrebujú si totiž ich denný príjem prispôsobovať buď potrebe chudnutia, priberania alebo aktívneho cvičenia.

Inteligentný pohár Vessyl Smart Cup Foto: Vessyl

Spozná aj alkohol, počíta kalórie


Pohár Vessyl síce nedokáže analyzovať pevnú stravu, ale s nápojmi a všeobecne tekutinami si poradiť vie. V nápojoch zisťuje prítomnosť a úroveň obsahu štyroch hlavných zložiek, a síce sacharidov, bielkovín, tuku a kalórií. Doplnkovo sleduje aj úrovne prítomnosti kofeínu a množstva iných prvkov. Vďaka tomu je pohár schopný aj rozpoznať, aký nápoj ste doň naliali. Dokáže rozpoznať pivo, víno, vodu, kolu, fresh a rôzne iné nápoje.



Samotné rozpoznávanie zložiek nápoja však nemusí byť až také zaujímavé. Inteligentný pohár je nositeľom svojho prívlastku preto, lebo sa dokáže spojiť so smartfónom a posielať doň informácie o tom, čo a kedy ste pili. Na základe týchto dát potom tvorí retrospektívu dňa a informuje vás o tom, či ste splnili svoj plán.

Inteligentný pohár Vessyl Smart Cup Foto: Vessyl

Jednoduchý dizajn v kontraste s komplikovanou technikou


Po technickej stránke je pohár Vessyl Smart Cup technologickou špecialitou, aká sa v našich končinách ešte nikdy neobjavila na pultoch predajní. Samotný dizajn pohára pritom ani nenaznačuje, že by v sebe mohol ukrývať mimoriadne citlivé senzory schopné rozpoznávať desiatky organických zložiek potravy. Má jednoduchý elegantný tvar, vojde sa do stojana na kávu v aute, je uzatvárateľný a ľahko sa umýva. Napriek všetkej tej modernej technike môžete pohár bez obáv umývať v dreze.

Inteligentný pohár Vessyl Smart Cup Foto: Vessyl

Cena už čoskoro rapídne narastie


Nemenej zaujímavá bude tiež cena tohto inteligentného pohára. Momentálne sa dajú prvé kusy predobjednať cez oficiálnu webstránku výrobcu za veľmi prívetivú cenu 99 amerických dolárov. Po vyčerpaní zásob určených pre prvých zákazníkov bude cena pohára Vessyl stanovená na už menej atraktívnych 199 amerických dolárov. Prvé kusy sa k zákazníkom dostanú začiatkom budúceho roka.

Komentáre