Technológie

Malá odolná kamera ovládaná cez mobil

"HTC RE je malá, odolná a technicky vyspelá kamera s celkom atypickým vzhľadom. Pripomína malý periskop. "

Erik Stríž, 16. októbra 2014 12:00
Kompaktná kamera HTC RE Foto: HTC


HTC RE je miniatúrna kamera na každodenné použitie. Dá sa nosiť ako prívesok, použiť ako autokamera a nahráva dokonca aj pod vodou. Fotky majú 16 megapixelov, video Full HD rozlíšenie a šošovka rozsah až 146 stupňov. Ovláda sa cez aplikáciu v mobile.

Kompaktné kamery nie sú vôbec novým segmentom elektroniky. Aj veľkí výrobcovia ponúkajú svoje vlastné riešenia už niekoľko rokov a na internete možno nájsť stovky lacných miniatúrnych kamier menej známych značiek, alebo dokonca celkom bez akéhokoľvek loga.

Riešenie od HTC sa od ostatnej konkurencie odlišuje predovšetkým mimoriadne kompaktným spracovaním a nezvyčajným vzhľadom, ktorý pripomína viac periskop, ako fotoaparát.

Kompaktná kamera HTC RE Foto: HTC

Maximálna odolnosť aj vďaka nízkej hmotnosti


Malé rozmery, nízka hmotnosť a konštrukcia s krytom v podobe zahnutého valca a kompletná ochrana pred vodou a prachom. Kamera je vysoká asi desať centimetrov, takže nehrozí jej strata. S takouto veľkosťou sa elegantne vojde nad prístrojovú dosku pod predným oknom v automobile a so špeciálnym držiakom ho pokojne pripevníte hoci aj na bicykel. Ťažko posúdiť, či si kamera RE trúfne konkurovať svetovej jednotke odolných akčných kamier GoPro, ale aspoň časť jej potencionálnych zákazníkov by mohla zaujať.

Kompaktná kamera HTC RE Foto: HTC

Megapixelov má na rozdávanie


V kamere pracuje 16-megapixelový senzor typu CMOS, video má rozlíšenie Full HD (1080p) a šošovka sníma okolie až v 146-stupňovom rozsahu.

HTC ponúkne ku kamere aj príslušenstvo v podobe rôznych statívov. Foto: HTC

Pohybový a dotykový senzor ako prostriedok k jednoduchšiemu ovládaniu


Zaujímavosťou kamery RE je, že dokáže sama zistiť, kedy sa má zapnúť. K tomuto účelu slúži vstavaný senzor, ktorý vie, keď kameru chytíte do ruky. Vtedy sa automaticky zapne a pripravuje sa na nahrávanie. Veľké dotykové tlačidlo spúšte reaguje na jemné dotyky - krátke poklepanie spustí fotenie, zatiaľ čo dlhšie podržanie spustí natáčanie videa. To je všetko, ovládanie je maximálne jednoduché.


Ovládanie aj cez mobil


Kameru možno prepojiť s modernými smartfónmi pomocou aplikácie RE, ktorá automaticky synchronizuje zhotovené fotky, videá a aj časozberné zábery cez WiFi. Vďaka dostupnosti aplikácie pre Android a iOS, nie je potrebné kameru spájať s počítačom. RE zálohuje všetok obsah do telefónu alebo na cloudové úložiská a dokonca spolupracuje s aplikáciou Zoe, ktorá je súčasťou všetkých nových mobilných telefónov značky HTC. Využívať môžete aj režim slow-motion a časozberný mód timelapse .

Kamera je v plnej miere ovládateľná cez spomenutú aplikáciu, navyše je táto možnosť dostupná aj pre telefóny Apple iPhone. HTC chce svojou kamerou očividne osloviť prioritne americký trh, keďže jediný telefón zobrazený v prezentačnom videu je práve iPhone 5s.

ODPORÚČAME AJ:


Magnetická bezdrôtová nabíjačka Spira
Najlepší kompaktný tablet na svete. Bez diskusie
Lacné kreatívne telefóny stále nestrácajú svoje čaro

Komentáre